Consumenten hebben geen geld om uit te geven. Bedrijven hebben dat wel, maar investeren niet. Die situatie is onhoudbaar, stelt Jaap van Duijn, buitengewoon hoogleraar beleggingsleer.
De Nederlandse economie wil maar niet aantrekken. Het Centraal Planbureau voorspelt voor dit jaar een krimp van 1 procent. Dat komt onder meer omdat burgers hun hand op de knip houden.
Premier Rutte riep de Nederlandse bevolking daarom onlangs op om niet zo te somberen en vooral wél die nieuwe auto te kopen. Ook PvdA-leider Diederik Samsom en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zochten naar manieren om mensen te verleiden meer geld uit te geven.
Maar volgens hoogleraar Jaap van Duijn is het logisch dat mensen oppassen met uitgaven. Ze hebben simpelweg minder te besteden dan dertig jaar geleden.
Onbalans in economie
Er heeft een verschuiving plaatsgevonden in de economie, stelt Van Duijn. Waar tot 1980 het grootste deel van het geld naar het belonen van arbeid ging, blijft het kapitaal nu merendeels hangen bij bedrijven. Zij hebben de macht, maar doen weinig om de economie op gang te helpen. De bedrijfsinvesteringen krimpen al bijna een jaar. Consumenten daarentegen hebben de middelen niet om grote uitgaven te doen.
Deze situatie leidt tot een onbalans. Door de kleine economische groei, de krimpende bestedingen en weinig investeringen is een onhoudbare situatie ontstaan.
Zie het video-interview van Me Judice met Jaap van Duijn.
Lees ook op Z24
Jeroen de Boer: Rutte moet regeren, niet polderen
Nederlandse werklozen in Duitsland aan de slag
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl