Als de Fransen een groter begrotingstekort dan voorzien kunnen hebben, waarom Italië dan niet? Deze vraag stelde de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini woensdag.

Salvini beklemtoonde dat zijn land niet anders behandeld mag worden dan Frankrijk, dat in 2019 dreigt af te stevenen op een begrotingstekort van boven de 3 procent van het nationaal inkomen. De Europese spelregels gaan uit van een tekort van maximaal 3 procent.

De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag een reeks maatregelen aangekondigd om het protest van de  ‘gele hesjes’ tegen de uitholling van de koopkracht te smoren. Hij heeft onder meer beloofd dat het minimumloon 100 euro per maand hoger wordt, zonder dat het werkgevers een cent kost.

In de Franse plannen stond voorafgaand aan de massale protesten van de ‘gele hesjes’ nog een tekort van 2,8 procent in de prognoses. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, erkende woensdagavond dat zijn land in het begrotingstekort van 2019 over de 3 procent heen gaat. Hij hoopt wel dichtbij de 3 procent te blijven.

De ontwikkelingen in Frankrijk zijn koren op de molen van de populistische Italiaanse regering.

Italië ziet rechtvaardiging om flink te spenderen

Sinds juni is in Rome een coalitieregering aan de macht van de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en de rechts-populistische Lega van Salvini. Zij willen de vastgelopen Italiaanse economie lostrekken door geld in de samenleving te pompen.

De vorige Italiaanse regering bezuinigde en streefde naar een begrotingstekort van hooguit 0,8 procent van het nationaal inkomen.

Eerder dit jaar stelde regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging een begrotingstekort van 2,4 procent in het vooruitzicht voor 2019.

Opvallend genoeg lijkt Italië wel iets voorzichtiger te willen opereren. Premier Guiseppe Conte zei woensdag na een gesprek met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dat hij een nieuw plan heeft voorgelegd dat een tekort van 2,04 procent voorziet.

Belangrijk verschil tussen Italië en Frankrijk is wel dat de Italiaanse staatsschuld veel hoger is dan de Franse. Dit maakt het risico van aanhoudende begrotingstekorten veel groter in Italië, omdat financiële markten zich zorgen maken over de houdbaarheid van de Italiaanse staatsschuld.

Voor Italië rekent de Europese Commissie bijvoorbeeld op een overheidsschuld die 131 procent van het nationaal inkomen bedraagt in 2019, terwijl het vergelijkbare cijfer voor Frankrijk op 99 procent ligt.