Italië gaat zijn door Brussel afgekeurde overheidsbegroting mogelijk toch herzien.

Er is maandagavond topoverleg tussen premier Giuseppe Conte, vicepremiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini en minister van Financiën Giovanni Tria. Di Maio heeft al laten weten dat hij best akkoord zou kunnen gaan met een lager begrotingstekort.

Het is nog niet duidelijk wat voor aanpassingen in de begrotingsdoelstellingen voor volgend jaar de Italianen precies overwegen. Salvini bleef tegenover persbureau AdnKronos nog vaag: “Het kan 2,2 procent zijn of 2,6 procent.” Dat laatste percentage voor het begrotingstekort is juist hoger dan de door Brussel gewraakte 2,4 procent waar Rome tot nu toe vanuit ging.

Beleggers hopen op strakker begrotingsbeleid Italië

Italië had onlangs een begroting ingeleverd die niet voldoet aan de Europese normen voor gezonde overheidsfinanciën. De regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren.

De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel. Italië toonde zich vervolgens niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan.

Na het nieuws op maandagmorgen waren Italiaanse staatsobligaties in trek. De rente op tweejarig staatspapier zakte naar het laagste niveau in twee maanden. Een analist was in een eerste reactie nog wel sceptisch. Volgens de vooraanstaande Italiaanse econoom Lorenzo Codogno zal de overheid waarschijnlijk niet radicaal van standpunt wijzigen.

De Italiaanse beurs zat stevig in de lift en de koers van de euro ging omhoog. Omstreeks 11 uur noteerde de graadmeter in Milaan een plus van 2,9 procent. Ook op de andere beurzen in Europa was het sentiment positief.

De euro was 1,1381 dollar waard, tegen 1,1335 dollar op vrijdag.

(klik voor uitvergroting)

Hogere rentelasten Italië

De centrale bank van Italië heeft er in een risicoanalyse op gewezen dat de rentebetalingen op de torenhoge Italiaanse staatsschuld in de afgelopen zes maanden - dus sinds de populistische regering van de Vijfsterrenbeweging en Lega in het zadel zit - fors zijn opgelopen. Dit leidt nu al tot 1,5 miljard euro aan extra rentebetalingen op de staatsschuld.

De verwachting is dat als de Italiaanse staatsrentes op de huidige niveaus blijft de rentelasten met 5 miljard euro oplopen in 2019 en met 9 miljard euro in 2020.