Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een doel in Iran hebben geraakt. Dat zeggen regeringsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de zender ABC News.

De Iraanse nieuwszender Fars meldt explosies in de stad Isfahan in het centrum van Iran, ten zuiden van de hoofdstad Teheran, zonder de herkomst te vermelden.

In Isfahan werd volgens Fars een luchtafweersysteem in werking gesteld tegen een object dat mogelijk een drone was. Er werden drie explosies gehoord bij een legerbasis in het noordwesten van de stad.

Volgens ABC News is nog niet bekend welk doel is geraakt en of er gewonden of doden zijn gevallen.

Iran heeft eerder donderdag gezegd dat een Israëlische aanval "onmiddellijk en maximaal" zal worden beantwoord, zoals minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian het in een interview met de Amerikaanse zender CNN verwoordde.

'Geen Israëlische raketten, wel drones', zegt Iran

Woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaatagentschap ontkent op X dat het land is aangevallen met raketten. Wel zijn er door Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan meerdere drones neergehaald, bevestigt hij.

Volgens het staatspersbureau IRNA is er geen noemenswaardige schade. Nabij Isfahan bevinden zich nucleaire installaties. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) meldt dat deze niet geraakt zijn. De VN-organisatie houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

De Israëlische strijdkrachten willen vooralsnog niet reageren op de berichten van een mogelijke aanval. Maar donderdag hadden Israëlische functionarissen aan de Amerikaanse regering gemeld dat Israël binnen 24 tot 48 uur zou reageren op de Iraanse aanval met drones en raketten van afgelopen weekend, aldus Amerikaanse bronnen tegen Bloomberg. De Iraanse aanval was een vergelding van een Israëlisch bombardement op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april.

Olieprijzen schieten omhoog door aanval op Iran

Door de Israëlische vergeldingsaanval op Iran, zijn de olieprijzen omhooggeschoten. De prijs van een vat Brent-olie noteert vrijdagochtend op ruim 88 dollar per vat, ruim 2 procent hoger op dagbasis. Amerikaanse olie stijgt procentueel gezien net zo hard en kost nu ongeveer 84 dollar per vat.

Als de berichten waar blijken te zijn, "zal de angst voor verdere escalatie alleen maar toenemen, evenals de zorg dat we mogelijk dichter bij een situatie komen waarin de risico's voor de olietoevoer leiden tot daadwerkelijke verstoringen van de toevoer", schrijven analisten van ING vrijdag in een marktrapport.

Beurzen in Azië gingen vrijdag flink omlaag in reactie op het nieuws over de aanval van Israël. Risicovollere beleggingen zoals aandelen werden van de hand gedaan. De beurzen in Tokio en Zuid-Korea zakten respectievelijk 2,6 procent en 1,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong verloor ruim 1 procent.

Door de vrees voor een verdere escalatie zochten beleggers veiligere havens op zoals goud, de Japanse yen en Amerikaanse staatsobligaties. De goudprijs keerde terug naar het recordniveau van meer dan 2400 dollar per troy ounce (31,1 gram). In onzekere tijden zien beleggers goud als een veilige investering.

LEES OOK: Waarom het nog niet gedaan is met stijging van de goudprijs, volgens een econoom die opmars richting $3.000 ziet