De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoette de Russische president Vladimir Poetin woensdag tijdens de parade voor Overwinningsdag in Moskou.

Een paar uur later brak een luchtoorlog uit, waarbij Israël zegt tientallen posities van Iran in Syrië te hebben vernietigd.

Verklaringen van Netanyahu lijken er op te wijzen dat Poetin groen licht heeft gegeven voor de aanval.

Netanyahu zei, vlak voor hij vertrok uit Rusland, dat “het nodig is de militaire afstemming tussen het Russische leger en de Israëlische strijdkrachten voort te zetten”.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft het leger van Israël naar eigen zeggen grootschalige aanvallen uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië, een bondgenoot van Rusland.

Israël zegt dat het sinds 2012 al meer dan honderd keer doelen heeft geraakt in Syrië en daarmee door zal gaan zolang het Iraanse strijdkrachten en materieel ziet die een bedreiging vormen voor zijn veiligheid.

De rol van Poetin in dit conflict

putin netanyahu

Foto: Pool/Maxim Shipenkov via Associated Press

Poetin mengde zich in 2015 in de Syrische burgeroorlog om de veiligheid van president Bashar al-Assad te garanderen. Hij bleef Assad steunen, ondanks de beschuldigingen van aanvallen met chemische wapens en andere wreedheden tegen diens eigen mensen.

Afgelopen februari haalde Israël een Iraanse drone neer, omdat die uitgerust zou zijn met wapens en in het Israëlische luchtruim vloog. Daarop voerden Israëlische vliegtuigen aanvallen uit waarbij volgens meerdere media de helft van de Syrische luchtafweer is vernietigd. Israël verloor op zijn beurt wel een F-16 die werd neergehaald door Syrische raketten.

"Het was de bedoeling dat antwoord op het neerhalen van het Israëlische gevechtstoestel veel gewelddadiger zou zijn", schreef onderzoeksjournalist Ronen Bergman destijds in een opinie-artikel in The New York Times.

Maar "een woedend telefoontje" van Poetin "was voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voldoende om af te zien van de plannen", schreef Bergman. Netanyahu, die hoogstwaarschijnlijk bloed wilde zien na het verlies van de F-16 aan de Syrische strijdkrachten, kwam met een veel bescheidener reactie na een gesprek met Poetin, bondgenoot van Assad.

Half april toen Israël opnieuw Iraanse legerdoelen aanviel in Syrië belde Poetin met Netanyahu om hem te waarschuwen voor aanvallen op doelen in Syrië.

Begin deze week zei de Israëlische minister Yuval Steinitz dat Israël Assad zou kunnen doden, als hij zich tegen de Israëlische acties keert om te voorkomen dat Iran troepen opbouwt aan de grens. De Syrische luchtafweer heeft woensdag geprobeerd de Israëlische raketten tegen te houden, maar Israël heeft nog geen stappen ondernomen tegen Assad.

Rusland zet zijn geloofwaardigheid in het Midden-Oosten op het spel door Assad te steunen in  zijn overlevingsstrijd tegen het westen. Maar "de Russen maken zich niet erg druk" over Israëlische aanvallen op Iraniërs in Syrië, zegt de voormalige onderminister van Defensie van Israël, Ephraim Sneh, tegen Business Insider.

Rusland heeft geavanceerde luchtafweersystemen en een luchtmacht in Syrië die in staat is doelen in Israël aan te vallen, maar de Russische troepen deden helemaal niks toen de Israëlische raketten Iraniërs begonnen te raken.