Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) maakt met de zogenoemde
kasjroet-lijst duidelijk welke voedselproducten koosjer zijn, en welke
’trefah’, oftewel niet in overeenstemming met de joodse spijswetten, ook
‘kasjroet’ genoemd.

Hezelfde doet de Stichting Halal Service Benelux, een islamitische organisatie
die bepaalt welke producten halal zijn, en welke onrein (‘haram’). (Zie ook
de slideshow
koosjer of halal
.)

Arbeidsintensief
De kasjroet-lijst van het NIK is uitgebreid en zeer precies. Met naam en
toenaam staan de producten van vrijwel alle in Nederland actieve
voedselproducenten vermeld. Ook is een uitgebreide ingrediëntenlijst
beschikbaar en wordt duidelijk aangegeven welke toevoegingsmiddelen – de
zogenoemde E-nummers – koosjer zijn, en welke niet.

Dat uitzoeken kan soms nogal wat voeten in de aarde hebben, zegt een
woordvoerder van het NIK. "Steeds meer producten komen uit China of
Korea. Ook ingrediënten komen uit steeds meer andere landen. Dat kan het
soms nogal arbeidsintensief maken om te achterhalen of die ingrediënten wel
koosjer zijn." Want soms moet inderdaad een lid van het rabbinaat de
koffer pakken en letterlijk naar de fabriek vliegen om te kijken hoe het
ingrediënt tot stand komt.

"Dat is soms een enorme klus. Je hebt natuurlijk producten die van nature
al koosjer zijn, dus als die op de ingrediëntenlijst voorkomen, dan hoef je
daar niet veel aan te doen. Maar zo af en toe gaan we bijvoorbeeld naar
China, of checken we of een Amerikaans rabbinaat al is gaan kijken. Daar
hebben we veel contacten over."

Halal vs. Haram
Dat ligt iets anders in de islam. Een uitgebreide, vaststaande lijst als die
van het NIK heeft de Stichting Halal Service Benelux niet. Dat komt mede
doordat bepaalde zaken openstaan voor interpretatie.

"Wij zitten een beetje in het midden", verklaart een woordvoerder
van de stichting over de strengheid waarmee de stichting bepaalt wat wel en
wat niet halal is.

Vast staat in ieder geval dat haram voedsel eten verboden is voor moslims.

Haram is vlees dat niet op de juiste, rituele wijze geslacht is, en
varkensvlees. Logischerwijs zijn ook de afgeleide producten ervan onrein.
Dat kan nogal uiteenlopen. Gelatine bijvoorbeeld kan dierlijke vetten
bevatten. Het is lang niet altijd duidelijk van welk dier dat vet komt. Ook
in bijvoorbeeld vleesbouillons kan haram vlees zitten. Het kan dan wijs zijn
om die producten voor de zekerheid te mijden.

Alcohol verboden
Verder zijn producten met daarin ingrediënten die met alcohol tot stand
gekomen zijn, in de regel ook haram. Al zijn er uitzonderingen, laat de
certificeringsorganisatie Stichting Hala Service Benelux weten. Zo is wijn
uiteraard haram, maar als die wijn verzuurt en azijn wordt, en de alcohol
vervliegt, dan mag het weer wel geconsumeerd worden.

Bekijk de slideshow
koosjer of halal
voor een beeldoverzicht van de soms verrassende
producten die een koosjer- of halalcertificatie hebben, en producten die
juist niet mogen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl