Een magere zes procent van alle bedrijfsovernames binnen het Nederlandse MKB wordt gedaan door een vrouwelijke ondernemer. Ondanks het feit dat een derde van alle ondernemers in Nederland vrouw is.

“Er is een glazen plafond”, zegt overnameplatform Brookz maandag. Het bedrijf, dat investeerders, adviseurs en ondernemers koppelt, deed onderzoek onder 185 advieskantoren. Samen zijn die kantoren goed voor 90 procent van de overnamemarkt binnen het Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Uit het onderzoek van Brookz blijkt dat van de ondernemers die een overname doen, slechts zes procent vrouw is. Hierbij is gekeken naar overnames in het MKB in de afgelopen tien jaar.

Het bureau noteerde ook 10 procent minder overnametransacties in de eerste helft van 2016 in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Zestig procent van de advieskantoren verwacht desondanks dat de markt dit jaar stabiel blijft.

Z24 sprak met onderzoeksleider Floyd Plettenberg van Brookz.

Hoe kan het dat maar 6 procent van de ondernemers vrouw is bij MKB-overnames?

"De beperkte betrokkenheid van vrouwen komt vooral voort uit het feit dat vrouwen minder snel risico’s nemen. Ook zijn vrouwen realistischer dan mannen en schatten ze hun kansen op een succesvolle bedrijfsovername laag in. Ze wagen minder snel de sprong. Dat leidt er ook toe dat er minder succesvolle overnames zijn waarin vrouwen de hoofdrol spelen. En daardoor willen adviseurs weer minder snel met hen in zee. Zij worden immers ook afgerekend op hun successen."

Is de overnamewereld niet gewoon een mannenwereld?

"In absolute zin zijn er meer mannelijke ondernemers dan vrouwen, dat zie je zeker terug in de cijfers. Maar relatief gezien is het percentage van zes procent wel erg laag. Op 1 januari 2015 was de man-vrouw verhouding onder ondernemers volgens de Kamer van Koophandel respectievelijk 65,6 procent en 34,4 procent. Wij bemerken hier een glazen plafond, omdat vrouwen in het algemeen minder makkelijk in leidende posities terecht komen. Dat is ook bij overnames het geval. Er zijn relatief weinig vrouwen die een bedrijf beginnen of die bijvoorbeeld op een bestuursfunctie uitkomen door een management buy-in. Volgens mij willen vrouwen best klimmen op de maatschappelijke ladder, maar benutten zij niet altijd alle routes."

Hoe krijgen we meer vrouwelijke overname-rolmodellen?

"Er zijn te weinig succesverhalen. Niet omdat ze er niet zijn, maar omdat ze niet worden verteld. Die moeten we beter naar voren halen. Meer en betere inzet van vrouwelijke rolmodellen en een grotere beschikbaarheid van vrouwelijke adviseurs zouden in elk geval kunnen helpen om andere vrouwen te inspireren om ook de overnamestap te zetten."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl