- Als onderdeel van een noodpakket een grootschalige stroomstoring wordt aangeraden om een powerbank in huis te hebben.
- Maar als die leeg is, dan zit je nog steeds zonder stroom. Een betere oplossing lijkt een draagbaar zonnepaneel met accu.
- De vraag is natuurlijk of het voordeel van zonne-energie opweegt tegen de meerprijs. Redacteur Dennis Wilman van Business Insider probeerde het uit.
- Lees ook: Noodpakket voor grote ramp of cyberaanval? Dit zijn de kosten en zo stel je er zelf een samen
Stroomuitval lijkt met het veranderende klimaat steeds vaker voor te komen. Ook worden de uitvallen steeds langer, zoals we onlangs zagen gebeuren in Portugal en Spanje, waar de stroom bijna een hele dag wegviel. Juist om dergelijke perioden door te komen wordt aangeraden om een opgeladen powerbank in je noodpakket te bewaren. Zodoende kun je bijvoorbeeld je mobiele telefoon opgeladen houden.
De keuze in powerbanks is reuze. Je kunt gigantische varianten krijgen die ook laptops kunnen opladen, zoals de 27.000 milliampère (afgerond 100 wattuur) metende versie die mij in noodgevallen moet ondersteunen. Maar hoewel je daarmee veel stroom opzak hebt, heb je uiteindelijk toch ook hierbij weer een stopcontact nodig om hem op te laden. Met andere woorden: je kunt er een paar keer je telefoon (gemiddeld ongeveer 15 wattuur voor volle batterij) en laptop (tussen de 40 en 60 wattuur) mee opladen, maar als je daarna nog steeds geen stroom tot je beschikking hebt, dan is het toch echt afgelopen.
Gelukkig heb je tegenwoordig ook draagbare zonnepanelen waarmee je kleinere, eveneens draagbare accupakketten kunt opladen. Daarmee los je het probleem van geen stroom hebben bij langere stroomuitval in theorie dus op.
Met het zonnepaneel laadt je de accu op, waarmee je vervolgens je apparaten oplaadt, of – en dat is nog een voordeel van de kleine accupakketten – je sluit er direct dingen als waterkokers op aan via de normale 220v-stekker die je erin kunt steken.

Wat is de meerwaarde van een zonnepaneel en accu?
Maar dit alles is nog op papier. Hoe zit dat in de realiteit? Haal je er dan echt zoveel nut uit als je denkt? We namen de proef op de som met een pakket van Xtorm, een Nederlandse aanbieder van mobiele stroomoplossingen. In dit geval een draagbaar zonnepaneel met 200 watt piekvermogen in combinatie met en 200-wattuur metende accu en een maximaal vermogen van 300 watt.
Deze combinatie is voornamelijk gericht op het werkend houden van elektronische apparatuur als laptops, smartphones, tablets en ander spul dat je via een USB-kabel kunt laden of kunt laten werken. Er zit wel een mogelijkheid op het accupakket om een stekker direct in te pluggen, maar met een maximaal vermogen van 300 watt en een capaciteit van 200 wattuur zijn er maar weinig (huishoudelijke)apparaten die hier (langdurig) op kunt laten draaien.
Neem bijvoorbeeld een koelkast. Die verbruikt tegenwoordig vrij weinig stroom en zou je bijvoorbeeld met een beetje geluk een halve dag draaiende kunnen houden. Al is het de vraag of dit überhaupt nodig is, aangezien fabrikanten vaak 10 tot 14 uur bewaarbeveiliging garanderen. Hierbij houdt de koelkast over die periode de temperatuur laag genoeg om eten te bewaren veilig te kunnen bewaren.
Je zou dan denken dat een draagbare, elektrische koelbox het langer vol zou houden. Maar die verbruiken gemiddeld 50 watt op uurbasis, wat inhoudt dat deze accu dat zo'n vier uurtjes volhoudt.
Daarnaast is iets simpels als een waterkoker een verrassende energieslurper. Degene waarmee ik de werking van het accupakket wilde testen, vraagt volgens het label zo'n 1.500 tot 2.000 watt per uur. Dat houdt dan ook in dat een beetje water koken voor een kopje thee er niet inzit. De ingebouwde beveiliging tegen overbelasting klikt dan automatisch het ingebouwde stopcontact uit.

Groter en zwaarder betekent meer flexibiliteit
Mocht je dus wat meer vrijheid en zekerheid willen, dan is er ook nog een optie om een wat groter, zwaarder accupakket te nemen. Een upgrade naar groter biedt niet alleen het voordeel van meer watturen aan capaciteit, maar ook een hoger maximaal wattage aan vermogen. Dat maakt dat je meer apparaten, zoals mogelijk een elektrisch kookplaatje of een mini-oven, ook kunt aansluiten. Dingen als water koken of een broodje bakken worden dan ook ineens mogelijk.
Nog een voordeel bij het opschalen naar iets groters, is dat je wat minder vaak de hele lading van de accu zult gebruiken. Daardoor zul je minder vaak de accu volledig op- en ontladen, waardoor je accu in theorie langer meegaat. Nu biedt de set van Xstorm de mogelijkheid om via de app het maximale laadvermogen van de accu zelf in te stellen op bijvoorbeeld 80 procent. Daarmee beperk je het aantal complete laadcycli en verleng je dus de levensduur. Maar op zo'n kleine capaciteit hakt die beperking er wel aanzienlijk in.
Daarnaast is het de vraag in hoeverre dit echt nodig is, aangezien de accu in dit geval een LFP-accu is. Die staan erom bekend dat ze heel goed met volledige laadcycli om kunnen gaan zonder er snel capaciteit door te verliezen.

Maar het allergrootste voordeel dat deze combinatie biedt, is het feit dat je geen zorgen hoeft te maken dat je zonder stroom komt te zitten. De zon is er vrijwel altijd, en met het zonnepaneel heb jij dus altijd stroom. Een zonnepaneel met een groter vermogen kan ook een voordeel zijn op de dagen dat er wat minder zon is. Simpelweg omdat het zonnepaneel dan relatief meer opwekt dan een paneel met een lager vermogen. Wil wat mobieler zijn, dan kun je hiermee natuurlijk ook de powerbank uit je noodpakket opladen.
Extraatje: kamperen met stroom
Verborgen voordeel voor mensen die graag kamperen, is dat deze apparatuur ook eenvoudig gebruikt kunnen worden als je ergens de tent uitklapt of de camper parkeert waar stroom niet aanwezig of erg duur is.
Als je dat laatste meerekent, dan is een investering in deze veelzijdige oplossing best goed te verantwoorden. Als je dat niet doet, dan is het wellicht wel een erg dure oplossing om je in te dekken tegen een langdurige stroomuitval. Zelfs met de grootste powerbank kom je waarschijnlijk in de meeste gevallen heel ver.

Oh, en als je nu denkt dat je stroom gaat besparen door alle laptops en telefoons in het huishouden exclusief via deze combinatie op te laden, dan kan het wel erg lang duren voordat je dat hebt terugverdient.
Het aantal kilowatts dat deze apparaten op dagelijkse basis verbruiken is zo laag dat het waarschijnlijk op maandbasis om ongeveer een euro of twee zal gaan. Dat is 24 euro op jaarbasis. Daarmee duurt het dus ruim 30 jaar voordat je dit winst gaat maken.