• De Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente deze week waarschijnlijk met 0,25 procentpunt.
  • Tegelijk kan dit voorlopig wel eens de laatste renteverhoging zijn, als de inflatie inderdaad verder blijft dalen.
  • Valuta-expert Joost Derks wijst erop dat de dollar op korte termijn blijft profiteren van z’n status als veilige haven.

ANALYSE – In de financiële wereld verschuift de aandacht halverwege deze week waarschijnlijk even van de bankonrust naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Aanvankelijk leek het een uitgemaakte zaak dat er een nieuwe renteverhoging van een half procentpunt ging komen. Na alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen is die kans nu echter behoorlijk klein.

Het onverwachte faillissement van Silicon Valley Bank en de onrust rond Credit Suisse werken de komende tijd door in de Amerikaanse economie. Als de Federal Reserve dan ook nog met volle kracht op de renterem trapt, kan dat voor onnodige onrust zorgen.

Aan de andere kant kan voorzitter Jerome Powell het zich niet permitteren om de rente ongewijzigd te laten. Dat leidt ongetwijfeld tot nieuwe twijfels over de overtuiging waarmee hij de inflatie aanpakt.

Amerikaanse rente op piekniveau?

Een renteverhoging met een kwart procentpunt is het meest waarschijnlijke scenario. De grote vraag is echter wat er na dat kwartje van Powell gaat gebeuren. Het zou zomaar kunnen dat de rente in de Verenigde Staten dan het hoogtepunt heeft bereikt.

De inflatie lijkt namelijk langzaam maar zeker onder controle te komen. Afgelopen week werd bekend dat de inflatie in de Verenigde Staten in februari is uitgekomen op 6 procent. Dat is alweer de achtste maand op rij dat de inflatie daalt.

Beursplatform CME houdt de renteprognose bij van een grote groep economen. Dit gezelschap houdt er per saldo rekening mee dat de Amerikaanse beleidsrente in de loop van 2023 gaat dalen richting 4 procent of zelfs nog lager.

Verschillende andere centrale banken zijn al gestopt met het opschroeven van de rente. Een goed voorbeeld is de Bank of Canada. Die maakte vorige week een pas op de plaats. Nadat de rente binnen een jaar in acht stappen werd verhoogd van 0,25 naar 4,5 procent, werd er bij de vergadering van 8 maart niet aan het tarief gesleuteld.

De Bank of England heeft de laatste weken al laten doorschemeren dit voorbeeld te volgen bij de bijeenkomst van donderdag 23 maart.

Intussen komt de Europese Centrale Bank (ECB) helemaal alleen te staan. Afgelopen week ging de Europese rente namelijk alweer met een half procentpunt omhoog. Omdat in veel Europese landen de inflatie vorige maand weer wat oplaaide, heeft de ECB voorlopig weinig ruimte om het roer om te gooien.

Opmerkelijk genoeg vertaalt die hogere rente zich nog niet in een opmars van de euro ten opzichte van de dollar. Dat heeft echter alles te maken met de rol van veilige haven die de Amerikaanse munt binnen de valutawereld inneemt. Pas als de financiële wereld weer tot rust komt, wordt het verschuivende renteverschil mogelijk weerspiegeld in de wisselkoers.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.