• De lancering van een nieuwe iPhone leidt in gewone jaren altijd tot lange rijen en grote drukte bij Apple Stores wereldwijd.
  • In coronajaar 2020 doet Apple er alles aan om drukte te beperken. Mensen die in de rij staan, krijgen een specifiek tijdslot toegewezen om de winkel te mogen betreden.
  • Ook geldt overal een maximaal aantal bezoekers en worden de afstandsregels streng gehandhaafd.

In een gewoon jaar betekent de lancering van een nieuwe iPhone al lange rijen voor Apple Stores wereldwijd. 

Maar 2020 is geen gewoon jaar. Apple lanceert de nieuwe iPhone midden in een wereldwijde pandemie, waardoor veel winkels gesloten zijn en er voor winkels die wel open zijn strenge gezondheidsvoorschriften gelden.

De wijze waarop je vrijdag in de Apple Store je iPhone 12 of 12 Pro kan ophalen is daardoor anders dan in andere jaren.

Apple heeft tijdens de coronapandemie bezoekersplafonds ingevoerd voor winkels. Die zullen van kracht zijn tijdens de lancering van de nieuwe iPhones. Apple laat aan Business Insider weten ook een reserveringssysteem te hebben voor mensen die in de rij aan het wachten zijn.

Als er een lange rij staat buiten winkels die open zijn, krijgen klanten een tijdslot toegewezen, waardoor ze later terug kunnen komen om hun aankoop te doen. 

Ook krijgen mensen de gelegenheid een-op-een met een Apple-medewerker in de winkel nieuwe producten en financieringsmogelijkheden te bespreken. Een andere maatregel is het Express Storefront bij Apple Stores, een plek buiten de winkel waar klanten hun online bestelde producten op kunnen halen.

Het Express Storefront en het een-op-een winkelen met een Apple-medewerker zijn geen specifieke maatregelen voor de lancering van de iPhone, maar zijn wel relatief nieuw. Er loopt vanaf september een proef met het Express Storefront bij gesloten winkels, in eerste instantie bij de winkel in Burlingame in Californië.

Lees ook op Business Insider

Intussen houdt Apple ook vast aan de veiligheidsprotocollen die de laatste maanden al van kracht waren tijdens de pandemie. Zo moeten mensen een mondkapje dragen en wordt in Amerikaanse Apple Stores ook contactloos de temperatuur gemeten. Het aantal mensen dat tegelijk naar binnen mag is beperkt en de afstandsregels zullen worden gehandhaafd, heeft het bedrijf laten weten.

De iPhone 12 is volgens veel analisten de grootste nieuwe telefoonlancering van Apple in jaren. Sommigen voorspellen een “supercyclus” van upgrades. In Nederland kost de iPhone 12 809 euro en de iPhone 12 Pro 1.159 euro. Ze behoren tot de eerste generatie Apple-smartphones die 5G ondersteunen, hebben een nieuw ontwerp, OLED-schermen en verbeterde camera’s.

BEKIJK OOK: De lancering van Apple’s iPhone 12 in 16 minuten