De financiering van jonge groeibedrijven is in het tweede kwartaal van 2022 stabiel gebleven ten opzichte van de start van dit jaar. Maar vergeleken met een jaar eerder is sprake van een flinke daling.

Dat concludeert financieel adviesbureau EBITWISE op basis van een kwartaalrapport waarin investeringen van durfkapitalisten in Nederlandse startups en scale-ups zijn geïnventariseerd.

In het rapport Dutch Venture Capital Quarterly komt EBITWISE tot de conclusie dat er in het tweede kwartaal van dit jaar 1,27 miljard euro aan groeigeld is opgehaald door Nederlandse groeibedrijven. Dat is iets meer dan de 1,03 miljard euro uit het eerste kwartaal van dit jaar, maar fors minder dan de 2,48 miljard euro die in het tweede kwartaal van 2021 in startups en scale-ups werd gestoken.

In het tweede kwartaal van dit jaar ontbrak het vooral aan financieringen in het segment tussen de 25 miljoen euro en 50 miljoen euro.

Begin dit jaar leek het er nog op dat de koele wind die is neergestreken in startup-walhalla Silicon Valley, nauwelijks invloed had op de financiering van groeibedrijven in Nederland. Maar de toenemende economische onzekerheid lijkt inmiddels toch tot afvlakking van de groei te leiden, als je kijkt naar de ontwikkeling op kwartaalbasis.

Volgens EBITWISE blijven segmenten als duurzaamheid, fintech en medische technologie relatief populair bij durfinvesteerders.

LEES OOK: Vraag naar IT’ers blijft zeer hoog, zeggen recruiters en durfkapitalisten