Startups die door middel van kunstmatige intelligentie groene innovaties realiseren, haalden vorig jaar minder geld op bij investeerders, melden sectoranalisten ABN AMRO in een maandag gepubliceerd verslag.

Wereldwijd haalden zogenoemde duurzame AI-startups 18,5 miljard dollar aan groeifinanciering op. Het jaar ervoor wisten zij nog ruim 21 miljard dollar bij investeerders los te peuteren en in 2021 zelfs ruim 25 miljard dollar.

Wel halen duurzame AI-startups nog meer geld op dan in de periode tot en met 2020. In dat jaar ging er nog geen 10 miljard dollar naar duurzame AI-bedrijven. Door de “coronaschok” ontstond volgens de analisten van ABN AMRO het jaar een groeispurt aan financieringen binnen deze branche.

Financiering voor AI-startups die zich richten op duurzaamheid krimpt

Dat de financieringsmarkt voor duurzame AI-startups krimpt, heeft volgens de analisten te maken met “rentestijgingen en een algeheel ongunstiger investeringsklimaat”.

In onderstaande tabel is te zien hoe de markt zich sinds 2018 ontwikkelde.

De mondiale financieringsmarkt voor duurzame AI-startups sinds 2018.
De mondiale financieringsmarkt voor duurzame AI-startups sinds 2018.
ABN Amro

Europa is 'kraamkamer' voor groene AI-startups

Europa is volgens de analisten van ABN AMRO een "kraamkamer" voor duurzame AI-startups. Sinds 2018 vloeide er ruim 14 miljard dollar aan investeringen naar groene AI-bedrijven uit Europa, waarmee het zich het tweede continent ter wereld voor AI-financiering mag noemen.

De Verenigde Staten zijn het succesvolste continent, met zo'n 62 miljard dollar aan investeringen sinds 2018 en Azië is het derde continent voor AI-startups met 6,5 miljard dollar opgehaald kapitaal. Oceanië, Zuid-Amerika en Afrika doen het minder goed, aldus ABN AMRO.

Binnen Europa wisten Duitse startups met zo'n 5 miljard dollar het meeste investeringskapitaal op te halen, gevolgd door de Fransen (zo'n 3 miljard dollar) en de Britten (bijna 3 miljard dollar). Ook Europese landen zoals Zweden, Denemarken en Spanje doen het volgens ABN AMRO goed.

Groene AI-startups blijken niet aan ieder duurzaamheidsthema evenveel aandacht te schenken, stellen de analisten op basis van een analyse van de Sustainable Development Goals (SDG) waar AI-startups zich op richten. Drie op de tien werken aan betaalbare en schone energie, oftewel de energietransitie.

Een kwart van de bedrijven richt zich op klimaatbestendige en duurzame stedelijke leefomgevingen. Zo'n twee op de tien bedrijven houdt zich bezig verantwoorde consumptie en productie en ongeveer evenveel met het uitroeien van honger.

LEES OOK: Een duurzaamheidsscore voor ieder pak koffie of koekjes in de supermarkt: die kant wil databedrijf GreenSwapp op