Van stofzuiger naar diagnoseapparatuur. De overgang van Philips lijkt ongelukkig getimed.

Terwijl Philips recent nog officieel het afscheid aankondigde van de tak die huishoudelijke apparatuur maakt, ziet de leverancier van medische apparatuur de omzet flink onder druk staan. Zo zijn er problemen met de toelevering van onderdelen, heerst nog altijd de onzekerheid rondom COVID-19 en moest Philips een terugroepactie doen voor zijn beademingsapparatuur waarvoor nu schadeclaims dreigen. De diagnose van een ‘perfect storm’ lijkt hier op zijn plaats.

Philips heeft zijn transitie van specialist in huishoudelijke apparaten naar medisch technologieconcern zo goed als afgerond.

Eind maart dit jaar kondigde Philips aan dat het zijn tak huishoudelijke apparaten voortaan in de boeken zet als niet-voortgezette activiteiten. Het bedrijf uit Eindhoven verkocht deze tak eerder aan de investeringsmaatschappij Hillhouse Capital.

In het afgelopen kwartaal werd deze desinvestering afgerond. Daarmee komt er definitief een einde aan een stukje Hollandse nostalgie.

Het nieuwe leven als specialist in medische apparatuur kon echter niet turbulenter beginnen met de uitbraak van het COVID-19-virus. In het afgelopen kwartaal werd Philips daarbij geplaagd door tal van tegenslagen. De daaropvolgende winstwaarschuwing kwam daarom voor de meeste analisten en beleggers niet als een verrassing.

Omzet onder druk door opeenstapeling van tegenslagen

Over het derde kwartaal behaalde Philips een totale omzet van €4,2 miljard. Op vergelijkbare basis, dat wil zeggen zonder de omzet uit de huishoudelijke apparaten-tak mee te rekenen, komt dit neer op een daling van bijna 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De winst over het derde kwartaal kwam uit op €3 miljard, maar wanneer we de omzet uit televisies en strijkbouten daar vanaf halen blijft er onder de streep €442 miljoen over. Deze winst is wel een kleine verbetering ten opzichte van de €340 miljoen winst van vorig jaar.

Philips geeft aan vooral last te hebben van tekorten binnen de halfgeleiderindustrie, waardoor de levering van medische apparatuur en onderdelen wordt bemoeilijkt. Hier worden immers veel chips in verwerkt. De druk op de aanvoer van onderdelen zal naar verwachting dit jaar niet meer verbeteren.

Een andere grote tegenvaller is de terugroepactie van ademhalingsondersteunende apparatuur voor bijvoorbeeld de behandeling van slaapapneu. De apparatuur zou gebruik maken van een soort schuim dat schadelijk blijkt te zijn voor de gezondheid van patiënten. Voor de terugroepactie van deze machines heeft Philips inmiddels al een half miljard euro apart moeten zetten.

Als gevolg van de problemen met de slaapapneu-apparatuur hangt het medische technologieconcern ook schadeclaims boven het hoofd. De uitkomst van deze rechtszaken zou een negatieve impact op de aandelenkoers van Philips kunnen hebben, maar het is de vraag of de soep zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend.

Philips doet een stap terug met zijn verwachtingen

Hoewel het niet als een verrassing kwam, zag Philips zich genoodzaakt om de verwachtingen voor dit hele jaar naar beneden bij te stellen. Eerder ging het medisch technologieconcern nog uit van een vergelijkbare omzetgroei van 5 tot 6% per jaar. Nu is dit bijgesteld naar 3 tot 4%.

Ook de verbetering van de winstmarge zal iets lager uitvallen dan waar Philips eerder nog op rekende. Voor volgend jaar verwacht het bedrijf daarentegen wel een sterke ordergroei. CEO Frans van Houten heeft laten weten weten dat deze groei de basis vormt voor het resultatenherstel volgend jaar. Voor 2022 verwacht Philips een miljard meer vergelijkbare omzet, een stijging van 5,5% ten opzichte van dit moeizame jaar.

De toekomstige koers van het aandeel Philips is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op Philips zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Philips

Philips BEST Turbo Long WO20V
Philips BEST Turbo Long PY78V
Philips BEST Turbo Short XG06V
Philips BEST Turbo Short DU54V

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.