De Europese Unie heeft deze week invallen gedaan bij onder meer Samsung, Philips en Media Markt, omdat ze webwinkels dwars zouden hebben gezeten bij de online verkoop.

Dat schrijft persbureau Bloomberg vrijdag.

De Europese Commissie laat via een persbericht weten dat er inderdaad invallen zijn geweest, maar wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat.

Verschillende elektronicagiganten zouden verboden afspraken hebben gemaakt om de concurrentie van webwinkels tegen te gaan. “Dergelijke afspraken, als bewezen, zouden kunnen leiden tot hogere prijzen of mindere beschikbaarheid van producten bij sommige online verkoopkanalen”, aldus Joaquin Almunia, eurocommissaris voor Mededinging.

De invallen vonden op 3 december plaats. Als Brussel bewijs vindt voor prijsafspraken, dan kan er een officieel onderzoek worden ingesteld.

Bedrijven werken mee

Media Markt bevestigt tegenover Bloomberg dat het bezoek heeft gehad van de Europese Commissie. Het bedrijf zegt volledig mee te werken.

Ook Samsung laat aan Tweakers weten dat het volledig samenwerkt met de Europese Commissie. "Maar we willen op dit moment niet ingaan op de details", aldus woordvoerster Anne ter Braak.

Philips laat weten "volledig mee te werken" aan het onderzoek. Een woordvoerder zegt verder geen informatie te kunnen verstrekken omdat de zaak nog loopt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl