Veel Nederlanders zijn ontevreden over hun baas. Bijna twee derde van alle werknemers haalt geen of nauwelijks werkplezier uit de samenwerking met zijn of haar leidinggevende en een op de negen noemt de baas zelfs een dictator.

Dat blijkt uit ‘Het grote werkplezier onderzoek van Nederland’ waar Frits Galle van trainings- en adviesbureau PER4MANCE samen met twee collega’s het boek ‘Ik ben er helemaal klaar mee’ over heeft geschreven.

De dictatoriale baas is volgens Galle een dominante en dwingende persoon wiens focus voornamelijk gericht is op controle: “Vaak zijn dit heel afstandelijke leidinggevenden die weinig ophebben met medewerkers en kortaf en directief communiceren. Het gaat hen om doelen bereiken en daar moet alles voor wijken. Dit werkt echter averechts, medewerkers gaan hun inspanning tot een minimum beperken.”

Naast de dictators op de werkvloer zijn er volgens het onder ruim 7.500 werknemers gedane onderzoek ook veel inspiratieloze bazen, waardoor 62 procent van de werknemers weinig energie haalt uit werk; 22 procent gaat zelfs met tegenzin aan de slag en verlangt op maandag al naar het weekend.

Auteur Frits Galle vindt daarom dat managers zich veel menselijker moeten gaan gedragen: “Leidinggevenden moeten zich duidelijk, collegiaal en mensgericht gaan opstellen. Dat mag je niet alleen van ze verwachten, ik vind dat eigenlijk minimumeisen.”

Ook eigen verantwoordelijkheid voor werknemers

Galle stelt daarbij in zijn op donderdag 21 november verschenen boek wel dat werknemers ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun werkplezier: "Er lopen op de werkvloer op alle niveaus gedemotiveerde mensen rond die de stemming verpesten, wij noemen die bijvoorbeeld ventieltrekkers en in-de-put-denkers. Wat je echter wilt, zijn zo veel mogelijk bruistabletten: mensen die energie hebben en energie geven."

Overigens blijkt uit het onderzoek naar werkplezier ook dat er ook genoeg bazen zijn die hun rol wél goed pakken. Een derde van de ondervraagden omschrijft zijn of haar leidinggevende als expert, leider, coach of inspirator.

Maar uiteindelijk moet iedereen binnen een bedrijf zijn steentje bijdragen aan het werkplezier, betoogt Galle: "De individuele medewerker, die verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn humeur, de leidinggevende die toch ook echt verantwoordelijk is voor de sfeer en motivatie in het team en de organisatie die energie zuigende afspraken en systemen tegen het licht moet houden."

LEES OOK: 11 tekenen dat je baas een narcist is – vloeken op de werkvloer, gebrek aan zelfkritiek en stijlvolle kleding zijn signalen