De werkgelegenheid neemt nog steeds toe, ondanks dat het feit dat de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie in november verder is afgenomen. Wel ging het afgelopen maand om de kleinste stijging van de werkgelegenheid sinds 2020.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die elke maand de bedrijvigheid in de industrie peilt, was er sprake van een lagere productieomvang, minder nieuwe orders en een daling van de inkoop. Die afname zorgt dus vooralsnog niet voor minder werkgelegenheid: die steeg voor de 25e maand op rij.

Volgens de Nevi daalde de omvang van de productie van de Nederlandse industrie voor de vierde maand op rij.

Nieuwe orders t/m nov '22, bron: © Nevi
Nieuwe orders t/m nov ’22, bron: © Nevi

Er was in november sprake van de grootste daling sinds mei 2020, toen de coronapandemie de economie midscheeps raakte. Ook bij de nieuwe orders was sprake van het zwakste cijfer sinds het voorjaar van 2020. De inkoop van materialen nam verder af. Datzelfde gold ook voor de voorraad ingekochte materialen.

Verder meldt de Nevi dat de verkoopprijzen iets omlaag gingen, maar nog altijd op "historisch hoog niveau" staan. De verwachtingen voor de toekomst bleven somber, al was ook hier sprake van een licht verbeterd gemoed.

De algehele graadmeter voor de bedrijfsomstandigheden van Nevi daalde naar 46 punten, van 47,9 punten in oktober. Hierbij geldt dat een stand van boven de 50 punten duidt op groei en een niveau onder de 50 punten wijst op krimp.

Vooral de energie-intensieve industrie die zich richt op de productie van basismetalen, chemie, papier en karton kampt met hoge energieprijzen die moeilijk kunnen worden doorberekend aan afnemers, verduidelijkt David Kemps, sectorbanker Industrie bij ABN AMRO.

Nederlandse industriële producenten breidden hun personeelsbestanden in november wel verder uit, al verschilde personeelswerving wel per branche.

Werkgelegenheid t/m nov '22, bron: © Nevi
Werkgelegenheid t/m nov '22, bron: © Nevi

Er was sprake van een sterke groei in de sector investeringsgoederen, waartoe onder andere machines en computers behoren. Bij de consumptiegoederen was de toename beperkt. In de chipsector was geen verandering te zien.

LEES OOK: Minister Adriaansens komt met meer geld voor innovatie en verduurzaming van de industrie