ING denkt erover na om Amsterdam te verlaten. De bank zou delen van het hoofdkantoor willen verplaatsen naar de Londen of Frankfurt.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van ingewijden.

Het bestuur zou onder meer overwegen om de afdelingen risicomanagement en financiering te verplaatsen. Ook enkele zakenbankdiensten worden in de scenario’s betrokken.

Een verplaatsing van het hele hoofdkantoor is niet aan de orde. Toezichthouder DNB zou inmiddels op de hoogte zijn, aldus een ingewijde.

Bonusbeleid in Nederland

Overweging voor de verhuizing zou onder meer het Nederlandse bonusbeleid zijn, dat strenger is dan in andere Europese landen.

De bonussen in de Nederlandse financiële sector worden vanaf volgend jaar hard aangepakt. Variabele beloningen bij banken of verzekeraars mogen niet hoger zijn dan 20 procent van een jaarsalaris. Daarmee wijkt Nederland sterk af van het Europese beleid.

Financiële instellingen kunnen – als goedmaker voor lagere variabele bonussen – wel de vaste salarissen van bestuurders verhogen. ABN Amro en Rabobank deden dat onlangs voor hun hoogste managers.

Verhuizing eerder aan de orde

Verhuizing van het ING-hoofdkantoor was eerder aan de orde. In 2007 dreigde de toenmalige topman Tilmant te verkassen naar het buitenland vanwege de discussie over topsalarissen die toen speelde.

Een jaar later moest de bank, na het uitbreken van de kredietcrisis, aankloppen bij de Nederlandse overheid voor staatssteun.

Bankenunie

Een andere reden voor de verhuizing van ING is dat de bank voor bepaalde zaken dichter bij het vuur wil zitten nu met de bankenunie het toezicht volgend jaar verschuift naar ECB in Frankfurt.

De bank zelf ontkent dat het plannen heeft om delen van het hoofdkantoor naar het buitenland te verplaatsen. Volgens ING is de berichtgeving van het FD “feitelijk onjuist”.

Lees ook

ABN Amro verhoogt vaste salaris managers na beperking variabele beloning

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl