Worden Nederlandse en Belgische bankmedewerkers van oprukkende computers die het werk overnemen, of zijn het goedkopere krachten in lagelonenlanden die de banen hier op het spel zetten?

Digitalisering was de voornaamste reden voor het schrappen van 7000 banen bij ING, meldde de bank begin oktober. Maar nu blijkt dat ook een groot deel van het werk wordt doorgeschoven naar lagelonenlanden. Dat meldde de Volkskrant zaterdag op basis van documenten die de krant in handen heeft.

Zo verdwijnen er op termijn administratieve functies naar Azië en verdwijnt het Belgisch risicomanagement deels naar Polen.

Harde boodschap baas  ING

ING-topman Ralph Hamers zei begin oktober nog over de reorganisatie tegen nieuwszender BNR: ,,Het is een harde boodschap, dat realiseer ik me. Digitalisering is wat ING heel veel succes brengt. Het is alleen zo dat in landen als Nederland en België, waar we ook een kantorenbank zijn, de beweging naar een digitale bank jammer genoeg gepaard gaat met herstructureringen.”

In Nederland verdwijnen 2300 banen, in België 3500.

,,We hebben begin oktober wel degelijk duidelijk gemaakt dat de reorganisatie nodig was omdat het werk bij ING verandert en ook de plek van het werk verandert. Het is altijd onderdeel geweest van de plannen'', reageerde een ING-woordvoerder zaterdag.

Er zijn in totaal zo'n 52.000 mensen in dienst bij ING, van wie op dit moment 30 procent in Nederland werkt. ,,We worden minder Nederlands. We krijgen steeds meer klanten in andere landen en in Nederland is de groei er een beetje uit. Dan is het niet gek dat we ook de banen anders verdelen.''