- Grootbank ING heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar licht zien dalen.
- Tegelijk kiest ING ervoor om aandeelhouders te belonen met een inkoopprogramma van eigen aandelen dat kan oplopen tot €2 miljard.
- Ook olie- en gasconcern Shell kiest voor een stevige inkoop van eigen aandelen ter waarde van $3,5 miljard.
- Lees ook: Topbelegger die vaak op koopjesjacht gaat als de beurs wegzakt, staat nu niet te juichen
Twee grote aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven kwamen vrijdag met de kwartaalcijfers naar buiten: grootbank ING en olie- en gasconcern Shell.
Beide bedrijven kiezen ervoor beleggers te belonen met forse inkoopprogramma’s van eigen aandelen. Het aandeel ING steeg vrijdag bijna 4 procent, terwijl het aandeel Shell 2 procent meer waard werd.
Shell koopt voor $3,5 miljard eigen aandelen in
Shell heeft bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten aangekondigd dit kwartaal opnieuw voor 3,5 miljard dollar eigen aandelen in kopen. Het olie- en gasconcern deed dit ook al in het voorgaande kwartaal. Hoewel de aangepaste winst over de maanden januari tot en met maart lager uitviel dan een jaar eerder, overtrof deze de gemiddelde verwachting van analisten.
Het winstcijfer, waar de kenners sterk op letten, bedroeg in het eerste kwartaal 5,6 miljard dollar, omgerekend ruim 4,9 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg de winst over diezelfde periode nog 7,7 miljard dollar, maar analisten hielden al rekening met een flinke daling. Zij verwachtten een resultaat van bijna 5,1 miljard dollar.
Kosten bij ING lopen op, mede door impact van inflatie
De winst van ING is afgelopen kwartaal licht gedaald vergeleken met een jaar eerder. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voor staan om opnieuw geld naar de aandeelhouders te laten gaan. ING gaat hiervoor maximaal 2 miljard euro aandelen terugkopen.
Topman Steven van Rijswijk erkent dat de geopolitieke en macro-economische omstandigheden onzeker blijven. Maar hij gelooft ook dat er een kans is voor Europa om "gezamenlijk het concurrentievermogen en de veerkracht te vergroten". ING zou daarbij een sleutelrol kunnen spelen, stipt hij aan.
Onder de streep hield de bank bijna 1,5 miljard euro over. Dat is zo'n 8 procent minder dan een jaar eerder, maar meer dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. De rente-inkomsten namen licht af. ING haalde wel meer geld binnen met provisies en commissies. Dat zijn bijvoorbeeld kosten die de bank in rekening brengt voor het aanbieden van een product of dienst, zoals het openen van een rekening.
De Tilburgse bankenprofessor Harald Benink betoogde onlangs dat banken tijdelijk geen geld naar de aandeelhouders zouden moeten laten vloeien, via dividend en inkoop van eigen aandelen. Volgens hem was het gezien de turbulentie op de markten beter als banken een sterkere buffer hebben om onverwachte schokken op te vangen. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) vond het niet nodig een tijdelijk verbod voor banken in te stellen.
Van Rijswijk onderstreept dat ING in het eerste kwartaal de inkomsten wel heeft opgevoerd, met dank aan groei met spaargeld en op de hypotheekmarkt. Maar de kosten liepen ook op, wat volgens de topman de impact van inflatie en de kosten voor het werven van nieuwe klanten weerspiegelt.
De ING-topman Steven vindt het "wijs" dat het kabinet de bonusregels voor specialisten bij banken opnieuw onderzoekt. Bij de toelichting op de kwartaalcijfers van het financiële concern stipt hij aan dat de meerderheid van het bankpersoneel uit technici en mensen in de operationele uitvoering bestaat. "Daarvoor moeten wij concurreren met bijvoorbeeld techbedrijven die veel meer vrijheid hebben als het op bonussen aankomt."
Minister Eelco Heinen van Financiën (VVD) onderzoekt of de bonusregels in de financiële sector versoepeld kunnen worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is, werd halverwege vorige maand bekend. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, ingevoerd na de financiële crisis van 2008, laat hij ongemoeid.