• De Nederlandse inflatie blijft problematisch hoog, met een gemiddelde prijsstijging van 4,1 procent in april.
  • Vooral prijzen van voeding, drank en tabak stegen hard, met een plus van gemiddeld 7,2 procent.
  • De Nederlandse inflatie ligt fors hoger dan het gemiddelde van de eurozone en het streefdoel van een inflatie van circa 2 procent.
  • Lees ook: Handelsoorlog Trump kost Nederland flink wat economische groei komende anderhalf jaar

De Nederlandse inflatie blijft problematisch hoog en ligt ver boven het streefdoel van een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 2 procent. Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. De inflatie was daarmee hoger dan de 3,7 procent in maart.

Forse stijging prijzen voeding, drank en tabak

De inflatie werd vooral veroorzaakt door de ontwikkeling van de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak. Die werden 7,2 procent duurder na een stijging van 7,1 procent in maart. De prijzen in de dienstensector stegen in april met 5,6 procent na een toename van 4,7 procent in de voorgaande maand. Energie werd net als in maart wel goedkoper, namelijk 3,2 procent, al was die prijsdaling iets minder sterk dan de 3,3 procent in maart. In dat cijfer zijn ook motorbrandstoffen meegenomen.

Ten opzichte van de voorgaande maand stegen de prijzen voor consumenten in april met 1 procent. Het CBS berekent de snelle raming op basis van nog onvolledige gegevens. Op 13 mei volgt de definitieve berekening.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode kwam vorige maand ook uit op 4,1 procent. In maart was dat 3,4 procent. De Europese rekenmethode is iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, worden de kosten voor het wonen in een eigen woning niet meegerekend.

De inflatie in Nederland is al geruime tijd relatief hoog vergeleken met andere Europese landen. De inflatie in de eurozone is in april blijven hangen op 2,2 procent, gelijk aan maart, zo meldde Eurostat op basis van een snelle raming. Het Europese statistiekbureau ziet vooral dat de prijzen in de dienstensector sterk zijn gestegen in april. Ook voeding, alcohol en tabak werden duurder. Energie werd juist goedkoper.

De hogere inflatie van april in Nederland lijkt vooral een gevolg van Pasen en de meivakantie. Pasen viel vorig jaar in maart en de meivakantie vooral in mei, terwijl dit nu allebei (grotendeels) in april was. Daardoor waren afgelopen maand onder meer de prijzen van vliegtickets, hotelovernachtingen en bungalowparken hoger dan een jaar eerder, zeggen economen Aggie van Huisseling (ABN AMRO) en Hugo Erken (Rabobank).

Zij verwachten dat de stijging van het prijspeil weer iets afzwakt, al ziet Erken dat ook loonstijgingen nog altijd een groot effect hebben op de inflatie. "In april was de loongroei 5,4 procent, terwijl wij dachten dat het al tussen de 4,5 en 5 procent zou liggen. Dat komt nog altijd door de enorme krapte op de arbeidsmarkt, al is die wel iets minder aan het worden."

LEES OOK: Prijzen Sony Playstation 5 fors omhoog vanwege inflatie en ‘uitdagende economie’