• Het tempo van de prijsstijgingen in Nederland is in mei opnieuw toegenomen, vooral vanwege een minder sterke daling van energieprijzen.
  • De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak zijn opnieuw gestegen, zij het minder sterk dan in april.
  • Het CBS meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is uitgekomen op 6,1 procent.
  • Lees ook: Nederlandse inflatie blijft ook in 2024 hoog op ruim 4%, verwacht het IMF

Het tempo waarmee de prijzen in Nederland stijgen is in mei verder toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen vorige maand minder sterk daalden dan in april.

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen ook opnieuw omhoog, maar wel wat minder sterk dan in april. Verder namen de prijzen van industriële goederen toe.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is uitgekomen op 6,1 procent. In april nam de inflatie al onverwachts toe tot 5,2 procent op jaarbasis, van 4,4 procent in maart.

Bij de piek in september vorig jaar was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

De hogere inflatie in mei heeft vooral te maken met een minder sterke daling van de energieprijzen, maar ook duurder voedsel speelde een rol.

De inflatie tot en met mei 2023, bron: CBS
De inflatie tot en met mei 2023, bron: CBS

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 12,8 procent, tegen 13,2 procent in april.

De prijzen van industriële goederen gingen met 8,9 procent omhoog, tegen 8,3 procent een maand eerder. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd daarentegen 18,5 procent goedkoper na een prijsdaling van ruim 22 procent in april. Diensten werden 6,1 procent duurder, na een prijsstijging van 6 procent een maand eerder.

Prijsontwikkeling productgroepen, bron: CBS
Prijsontwikkeling productgroepen, bron: CBS

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 6,8 procent, tegen 5,8 procent in april.

Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de inflatiecijfers over de hele eurozone. In april bedroeg de inflatie in het eurogebied 7,0 procent op jaarbasis. Eerder deze week bleek al dat de inflatie in Duitsland, Frankrijk en Spanje wel is afgekoeld in mei.

Aangezien de inflatie nog altijd boven de doelstelling van 2 procent ligt, zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting de rente blijven verhogen. De beleidsmakers van de ECB komen halverwege juni weer bijeen. Algemeen wordt een renteverhoging met een kwart procentpunt verwacht om de inflatie terug te dringen.

LEES OOK: Bij deze supermarkten zijn boodschappen in 6 maanden het sterkst gestegen: Spar relatief duur, Dirk goedkoopste