Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:41
  • De president van de Franse centrale bank denkt dat de inflatie in zijn land en de eurozone al dicht bij het hoogtepunt zit.
  • De Europese Centrale Bank rekent erop dat de inflatie in Europa dit jaar vanzelf zal afzwakken.
  • Een onzekere factor zijn de hoge energieprijzen, waarbij vooral gasprijzen een risicofactor zijn als er een strenge winter komt.
  • Lees ook: Gasprijs klimt verder omhoog door minder Russische leveringen en mogelijk koudere winter

De snel oplopende inflatie in de eurozone, die beleidsmakers de afgelopen maanden verraste, heeft bijna het hoogtepunt bereikt.

Dat zei de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau, die ook bestuurslid is bij de Europese Centrale Bank, in een nieuwjaarstoespraak.

De Franse consumentenprijzen in december laten volgens Villeroy al de eerste tekenen van stabilisatie zien en de ECB verwacht daarnaast dat de opwaartse druk op de prijzen in de loop van 2022 zal afnemen.

“De inflatie is nu dicht bij haar hoogtepunt in ons land en in de eurozone”, aldus Villeroy. “Hoewel we zeer waakzaam blijven, zijn we van mening dat de leveringsproblemen en het prijsopdrijvende effect van de hogere energiekosten in de loop van het jaar geleidelijk zullen afnemen.”

De Europese aardgasprijs ging dinsdag verder omhoog, na de opmars een dag eerder. Na de sterke prijsdaling aan het einde van 2021 lijken de zorgen over de krappe Europese gasvoorraad weer toe te nemen door de beperkte gasleveringen vanuit Rusland. Ook de verwachting van kouder winterweer in Europa drijft de prijs op.

ECB denkt dat inflatie vanzelf gaan dalen

Door de sterke inflatie aan het einde van 2021 besloten Villeroy en zijn collega's bij de ECB om bij de beleidsvergadering in december een koers uit te stippelen om de coronasteun voor de economie af te bouwen. De ECB koopt maandelijks voor miljarden aan staatsleningen en bedrijfsobligaties op om zo geld in de economie te pompen, maar dat programma loopt nu eind maart af.

De ECB voorziet dat de inflatie op middellange termijn terugvalt tot onder de doelstelling van 2 procent. Voor 2023 en 2024 gaat de ECB uit van een inflatie van 1,8 procent. Villeroy verwacht daarbij dat de stijging van het algemene prijspeil dichter bij het doel van 2 procent zal blijven dan in de jaren voor de coronapandemie.

De Franse centralebankpresident schudde ook de dreiging van een verstoring van het herstel door de omikronvariant van zich af en zei dat de economische effecten "relatief beperkt" zullen zijn. Zelfs in een ongunstig scenario dat erger is dan de huidige situatie, verwacht hij dat de Franse economie tegen 2023 nog steeds zal terugkeren naar het groeipad van vóór de coronacrisis.

"We hebben de afgelopen twee jaar geleerd dat elke nieuwe golf van het coronavirus, hoe ernstig ook, minder economische effecten heeft", aldus Villeroy.

LEES OOK: Hoge inflatie in 2022? Dit houd je netto over als je €40.000 tot €80.000 verdient en je bruto salaris stijgt met 2% tot 4%