De inflatie in de eurolanden is in december gedaald tot 0,8 procent. Dat is niet wat de Europese Centrale Bank voor ogen heeft.

Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een eerste raming. In november bedroeg de geldontwaarding in de eurolanden nog gemiddeld 0,9 procent.

De kleine stijging van het gemiddelde prijspeil kwam vorige maand vooral doordat voedings- en genotmiddelen bijna 2 procent duurder werden. De energieprijzen stabiliseerden op het peil van december 2012.

Door persbureau Reuters gepeilde analisten rekenden gemiddeld op een inflatieniveau van 0,9 procent in december. De daling naar 0,8 procent is daarmee een lichte tegenvaller.

Inflatie eurozone te laag

De lage inflatie is onder meer het gevolg van de aanpassing die plaats vindt in eurolidstaten als Spanje, waar de private sector lonen stagneren of zelfs dalen. Dit wordt niet gecompenseerd door sterkere loongroei in goed lopende economieën als Duitsland.

Voor de Europese Centrale, die een inflatiedoelstelling van 2 procent heeft, is de te lage inflatie een groot probleem, signaleert analist Arne Petimezas van AFS Group. Zie ook: 10 dingen die je vandaag moet weten. Vanwege de lage inflatie zijn reële rentestanden, de rente gecorrigeerd voor inflatie, hoger dan gewenst.

Dit alles bemoeilijkt het economische herstel in de eurozone. Recente cijfers over de industrie laten zien er wel tekenen van opleving zijn in Duitsland, Spanje en Italië, maar dat bijvoorbeeld Frankrijk nog sterk achterblijft.

Lees ook op Business Insider

Bron: ANP/Z24

lees ook:

Industrie eurozone herstelt, maar Frankrijk zieke man

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl