De grootste energiecentrale ter wereld is in aanbouw en zal genoeg schone energie produceren om landen als België, Chili of Zwitserland volledig van stroom te voorzien.

De centrale zal een oppervlakte van ruim 500 vierkante kilometer beslaan. Dat is meer dan twee keer zo groot als Amsterdam.

Adani Green Energy Limited (AGEL) bouwt de zonne- en windenergiecentrale in een zoutwoestijn in de westelijke Indiase staat Gujarat.

AGEL is de duurzame bedrijfstak van de Adani Group, de grootste producent en importeur van steenkool in India, opgericht door miljardair Gautam Adani in 1988.

Volgens de Billionaire Index van persbureau Bloomberg is Adani momenteel de op één na rijkste persoon in Azië, met een vermogen van ruim 95 miljard dollar.

De Adani Group heeft beloofd om tegen 2030 zo'n 70 miljard dollar in schone energie te steken – waarvan alleen al 20 miljard dollar in dit project – nu India zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen probeert te verminderen.

"India heeft geen andere keuze dan dingen te gaan doen op een voorheen onvoorstelbare schaal en grootte”, zegt Sagar Adani over de energietransitie tegen de Amerikaanse omroep CNN. Hij is de 30-jarige neef van Gautam Adani en uitvoerend directeur van AGEL.

Adani moet India helpen klimaatneutraal te worden

India heeft beloofd tegen 2070 klimaatneutraal te zijn. Ter vergelijking: Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Bijna driekwart van de Indiase stroom wordt nu nog opgewekt met steenkolen. Tegen 2030 moet de helft van de stroom duurzaam zijn.

De nieuwe energiecentrale van AGEL moet daarbij helpen. Het project, dat naar verwachting over vijf jaar klaar zal zijn, zal ruim 15.000 groene banen creëren en genoeg stroom opwekken voor 16 miljoen Indiase huizen, schrijft AGEL in een persbericht.

Echter, wordt het project gefinancierd door steenkool. De Adani Group haalt nog altijd 62 procent van zijn omzet uit fossiele energie. Het bedrijf stoot dan ook veel CO2 uit.

LEES OOK: CO2-uitstoot naar recordniveau in 2023: groei in India en China sterker dan daling in ontwikkelde economieën