Rijkere gemeenten wekken vaak meer zonnestroom op dan armere gemeenten. Dat komt omdat huizenbezitters in meer welvarende gemeenten vaker zonnepanelen op hun dak hebben liggen.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde analyse van economen van ABN AMRO. Als de financiële welvaart in een gemeente laag is, vormt dat voor huishoudens een barrière om te investeren in zonnepanelen.

Huishoudens in rijkere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Rozendaal (Gelderland), zijn vaak juist makkelijker in staat om zonnepanelen te kopen. Dit komt doordat zij over meer financiële middelen beschikken om de investeringen te doen die bij de aanschaf van zonnepanelen horen.

Lees ook: Bijna helft stroomproductie Nederland uit hernieuwbare bronnen – aandeel omstreden biomassa neemt af

Meer stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen

Toch is de hoeveelheid zonnepanelen op daken in sommige minder rijke gemeenten óók hoog. In bijvoorbeeld Dantumadiel en in Midden-Groningen liggen relatief veel zonnepanelen op daken, terwijl de welvaart er niet zo groot is.

Dit effect zou kunnen worden verklaard door het feit dat de overheid de laatste jaren meer financiële stimuleringsmaatregelen initieerde voor burgers om zonnepanelen te kopen. Door de verhoogde energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne ontstond tevens een run onder burgers op zonnepanelen.

In grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, is de dichtheid van zonnepanelen lager dan in kleinere gemeenten op dorpen, zo blijkt uit analyse van ABN AMRO. Dit verklaren economen van de bank door het feit dat het in grote steden vaak ingewikkeld is om ruimte te creëren voor zonnepanelen. Er zijn simpelweg minder beschikbare daken aanwezig.

Financiële overwegingen blijven volgens ABN Amro de belangrijkste factor voor huishoudens bij de overweging om wel of niet voor zonnepanelen te kiezen. De investering is, ook met de stimuleringsmaatregelen van de overheid, nog altijd fors. De bank stelt daarom dat financiële prikkels van de overheid nodig blijken om huishoudens de komende jaren aan te moedigen zonnepanelen te blijven kopen.

Dat is niet wat het demissionaire kabinet-Rutte IV wil doen. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen vanaf 2025 juist afbouwen. Hierdoor wordt de vergoeding die eigenaren van zonnepanelen krijgen voor de door hen teruggeleverde energie stapsgewijs lager.

In combinatie met extra heffingen waarmee energieleveranciers dreigen, kan de terugverdientijd van zonnepanelen hierdoor toenemen tot wel 25 jaar, berekende Milieu Centraal afgelopen maand. Het voorstel ligt momenteel nog in de Eerste Kamer, waar een meerderheid tot dusver nog niet in zicht leek.

LEES OOK: Bijna helft stroomproductie Nederland uit hernieuwbare bronnen – aandeel omstreden biomassa neemt af