Een groep techbazen uit Silicon Valley was onlangs op bezoek bij de Italiaanse modeontwerper Brunello Cucinelli. Hij ontving ze thuis in zijn woonplaats Solmeo in Umbrië.

Een groepsfoto van deelnemers aan deze ‘Solmeo-summit’ leidde tot verontwaardigde reacties op social media. Wat bleek? In de groepsfoto waren twee vrouwelijke managers erbij gefotoshopt.

Ontwerper Cucinelli zette de foto op zijn persoonlijke Instagram-account op 30 mei. Op de foto prijken onder meer topman Drew Houston van Dropbox, mede-oprichter Reid Hoffmann van LinkedIn en de voormalige CEO van Twitter Dick Costolo.

De post op Instagram is inmiddels verwijderd. Maar kijk even goed naar de foto’s hieronder. Je ziet op de rechterfoto helemaal links onderneemster Ruzwana Bashir, CEO van reisorganisatie Peek. Ongeveer in het midden is topvrouw Lynn Jurich van Sunrun te zien, een bedrijf dat zich richt op zonne-installaties.

Maar iets in de foto klopt niet. BuzzFeed-verslaggever Ryan Mac had ook die indruk. Hij zag dat de foto was gewijzigd en meldde dat woensdagochtend.

Vrouwen in de techsector

Volgens magazine GQ had Cucinelli techtoppers uitgenodigd om te praten over initiatieven om de wereld te verbeteren. Samen eten en samen wandelen.

Business Insider nam contact op met woordvoerders van Cucinelli’s modehuis. In een reactie zeggen zij dat sprake was van een informele bijeenkomst waarbij een paar groepsfoto’s zijn gemaakt.  “Toen wij ons realiseerden wij geen foto van alle aanwezigen hadden, voegden wij in foto’s van twee vrouwelijke CEO’s toe.” Die foto’s zouden ook tijdens het weekend zijn genomen.

Cucinelli heeft de foto’s gedeeld met alle deelnemers. Zij gaven hun goedkeuring die te gebruiken. Ook Lynn Jurich en Ruzwana Bashir gingen akkoord, vóórdat de foto’s op Instagram werden geplaatst. Ze gebruikten ze zelfs in eigen posts. Cucinelli biedt zijn excuses aan en zegt geen kwade bedoelingen te hebben gehad.

Ruzwana Bashir maakt er op haar eigen Twitter-account een grap van. “Ik zie niet wat het probleem is. Ik word constant uitgenodigd voor coole bijeenkomsten.”

GQ heeft de foto inmiddels verwijderd en zegt dat de foto “niet voldeed aan de redactionele standaard van GQ”.

Critici wijzen op een groter probleem. Er waren überhaupt maar twee vrouwen aanwezig op de top van techmanagers. Verder is opmerkelijk dat Jeff Bezos van Amazon ook bij het uitje zou zijn geweest, maar hij staat niet op de foto.

LEES OOK: De veegarm van Boyan Slat vormt geen gevaar voor zeeleven, maar een ander groot probleem moet nog worden opgelost