De hype is voorbij. Wie de ontwikkeling van cryptomunten zoals de bitcoin volgt, ziet dat na de koerspiek van begin dit jaar en de daaropvolgende crash sprake is van een min of meer vlakke ontwikkeling.

In het knotsgekke jaar 2017 schoot de bitcoin omhoog van minder dan 2.000 dollar, om te pieken op ongeveer 20.000 dollar begin 2018. Daarna volgde de instorting en sinds maart dit jaar beweegt de bitcoin ruwweg tussen de 6.000 en 8.000 dollar.

Wie vóór oktober 2017 is ingestapt, zit nog min of meer goed. Degenen die zich tussen november 2017 en januari 2018 op cryptomunten hebben gestort, kijken tegen forse verliezen aan.

Maar hoe zit het eigenlijk met de populariteit van de bitcoin en andere cryptomunten per land? Onderstaande grafiek van databureau Statista – gebaseerd op een peiling van ING uit juni 2018 in Europa, Australië en de VS – laat zien dat Nederland zeker niet het land is het het hoogste percentage crypto-eigenaren.

Zo’n 7 procent van de Nederlanders geeft aan bitcoins en/of andere cryptomunten te bezitten. Dat is vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk (6 procent), Duitsland (8 procent) en Italië (8 procent).

(klik voor uitvergroting)

De opvallende uitschieter is Turkije: volgens het onderzoek geeft 18 procent van de gepeilde Turken aan bitcoins of andere cryptomunten te bezitten. Dat is veruit het hoogste percentage bij de onderzochte landen.

Misschien een idee voor de Turkse president Erdogan, als de Turkse liracrisis aanhoudt: inzetten op een nationale cryptomunt.

LEES OOK: Zo word je miljonair op je 65ste… als je op je 19de begint