De woninghuren gingen in juli van dit jaar met gemiddeld 2,4 procent omhoog. Van de twaalf provincies stegen de huren het hardst in Groningen, bij de vier grote steden voerde Amsterdam de ranglijst aan.

Amsterdam kent al jaren de hoogste huurstijging. Dit jaar gingen de huren met 3,1 procent omhoog. Den Haag kende de laagste huurstijging, met gemiddeld 2,1 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de provincie Groningen tegen de huren met 2,8 procent, waar in Drenthe de huurprijzen met gemiddeld 1,8 procent toenamen.

Huurstijging-per-provincie-vier-grote-steden-en-verhuurders-15-09-09

Volgens het CBS stijgen de woninghuren nog altijd, maar minder hard dan in de afgelopen twee jaren. In 2013 en 2014 bedroeg de huurprijsstijging meer dan 4 procent, dat is nu gedaald tot 2,4 procent.

Huurstijging-per-1-juli-en-de-gemiddelde-inflatie-in-het-voorgaande-jaar-15-09-09

Als oorzaak noemt het statistiekbureau de lagere inflatie, die al een jaar schommelt rond de 1 procent. Ook krijgen huurders minder vaak de maximale huurstijging opgelegd.

Met de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging in juli 2013 mag de huur maximaal verhoogd worden met de inflatie van het voorgaande jaar plus een inkomensafhankelijke opslag. Doordat de inflatie vorig jaar flink is gedaald, is de maximale huurverhoging met 1,5 procent omlaag gegaan ten opzichte van 2014. Daardoor stijgen de huren dit jaar minder hard.

Maatregelen tegen huurstijging

"Huurders hebben het de afgelopen jaren zwaar voor de kiezen gehad. De woningcorporaties hebben daar gelukkig rekening mee gehouden", reageerde een woordvoerder van de Woonbond tegenover persbureau ANP. Maar de belangenbehartiger van huurders benadrukte dat de huurstijging met name werd gedempt door de lage inflatie. De bond blijft erbij dat maatregelen nodig zijn om de huurstijging boven inflatie in te perken.

De Woonbond en corporatiekoepel Aedes spraken in juni af dat de huren tot en met 2018 met niet meer dan de inflatie plus 1 procent worden verhoogd. Woonminister Stef Blok is positief over dat akkoord, maar wil tegen de zin van de huurdersvereniging een uitzondering maken voor commerciële verhuurders van goedkope huurwoningen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl