December is een van de meest magische tijden om Disney-parken te bezoeken. De kerstsfeer is betoverend en de feestviering van Oud en Nieuw gaat heel lang door.

Maar hoe is het om tijdens de feestdagen in Disney World in Florida te werken? Het korte antwoord is: druk.

INSIDER heeft met Heather Sliwinski en Mike Jacobs gesproken die in het verleden bij dit Disney-park hebben gewerkt. In 2008 verwelkomde Sliwinski gasten bij de ingang van het park. Jacobs heeft twintig jaar de rol van Goofy, beste vriend van Mickey Mouse, gespeeld. Zij vertellen hoe het is om tijdens de feestdagen lange diensten te draaien.

Disney World trekt grote aantallen mensen aan in december.

Foto: In de hoofdstraat van Disney World wordt het tijdens de feestdagen lastig om te lopen vanwege de drukte. Bron: Glenn Brunette voor Flickr

“Als je het ultieme kerstgevoel wilt meemaken, dan is een bezoek aan Disney World tijdens de feestdagen een geweldig idee,” vertelt Mike Jacobs aan INSIDER. “De gasten zijn in een goede stemming en de meeste nemen het voor lief dat het ongelofelijk druk is. Het moeilijkste van ons werk is omgaan met mensen die dat niet voor lief nemen. Gevoed door reclame op TV, hebben ze grote verwachtingen en worden snel teleurgesteld, bijvoorbeeld omdat ze niet op hoofdstraat hand in hand met Mickey Mouse kunnen lopen.”

Zijn advies voor kerstgangers? “Verwacht niet dat je alles kunt doen wat je wilt. Maak vooraf een plannetje en kies de attracties die je absoluut wilt bezoeken en ga alleen op deze af.”


Met Oud en Nieuw is het bijzonder druk, het parkpersoneel sluit de ingangsdeuren al om 10 uur ’s ochtends.

Lees ook op Business Insider

Foto: Het vuurwerk tijdens Oud en Nieuw is niet altijd spectaculair. Bron: Anthony Quintano voor Flickr

“Oud en Nieuw is veruit de drukste tijd van de feestdagen,” vertelt Heather Sliwinski aan INSIDER. “Als je die dag arriveert dan moet je er vroeg bij zijn, rond openingstijd, als je nog ’s avonds van het vuurwerk wilt genieten. Toen ik bij Disney World werkte, ging het Magic Kingdom-onderdeel van het park al om 10 uur ’s ochtends dicht, het Epcot-gedeelte om 12 uur en vervolgens pasten we het systeem toe: pas als iemand het park verliet mocht een nieuwe bezoeker naar binnen.”

“Je kunt je bijna niet voorstellen hoe druk het kan worden. Enorme rijen van mensen staan te wachten bij de draaihekken en iedereen is aan het smeken en pleiten om te worden toegelaten. Maar toen ik daar nog werkte, sloten de draaihekken automatisch en konden we weinig voor mensen betekenen. We wisten ook niet wanneer het park weer open zou gaan.”


Disney-personeel gaat helemaal op in de feestsfeer.

Foto: Goofy, aangekleed als kerstman is een van de populairste personages in Disney World tijdens feestdagen. Bron: Walt Disney World

Misschien verrassend, maar Disney-medewerkers vinden het geweldig om tijdens de feestdagen te werken. Het blijkt dat ook zij de charmes van de betoverende Disney-kerst niet kunnen weerstaan.

“Mijn favoriete herinnering is toen ik meemaakte hoe de dag na Halloween het park werd opgetuigd met kerstversiering” zegt Jacobs. “Ik weet nog hoe ik het park die nacht heb verlaten en hoe verbijsterd ik de volgende dag was: Alles was getransformeerd in kerstsprookjesland. Het leek bijna onecht.”


De magische decoraties en feestelijke lekkernijen zijn de leukste dingen om mee te maken tijdens de kerstdagen in Disney World, vindt het personeel.

Foto: Een kerstcupcake die in je Disney World kunt eten. Bron: Anna Fox/Flickr

“De muzikale voorstelling die je bij de ingang treft is ontzettend feestelijk. Die feestelijkheden en versiering maken december de beste tijd van het jaar om het park te bezoeken,” zei Sliwinski.

Jacobs denkt vooral terug aan de speciale lekkernijen die tijdens de kerst verkocht worden in Disney World. “Het park ziet er geweldig uit en je kunt er veel dingen doen die in de rest van het jaar niet beschikbaar zijn. Er ligt bijvoorbeeld pompoentoffee in de snoepwinkel. Heerlijk!”


En er zijn veel leuke extraatjes voor Disney-medewerkers.

Foto: Drie Disneyland-acteurs die bij de Indiana Jones-attractie werken. Bron: Eekster/Wikimedia Commons

De Disney-acteurs moeten weliswaar lange dagen maken tijdens de kerst, maar ze zeggen dat hun werkgever goed voor ze zorgt.

“Disney beloont de acteurs uitstekend – wij krijgen extra toegangspassen voor familie en vrienden tijdens de feestdagen, en extra kortingen voor leuke spullen en lekker eten,” zei Sliwinski. “Mijn ouders zijn voor de kerst bij mij langs geweest, omdat Disney hun gratis toegangspassen heeft gegeven. Dat was erg leuk!”


Personeel adviseert Disney-liefhebbers om na 15 december weg te blijven.

Foto: Mickey and Minnie Mouse tijdens de kerstparade. Bron: Sam Howzit/Flickr

Natuurlijk is een bezoek tijdens feestdagen geweldig, maar probeer om voor de kerstweek langs te komen.

“De tweede week van december is de beste tijd om Disney World te bezoeken,” zei Jacobs. “Het is nog niet zo druk en alle kerstattracties en versiering zijn er al.”

Als je het wel aandurft om naar Disney-parken tijdens de kerstweek of Oud en Nieuw te komen, geeft Sliwinski een advies: “Neem plaats in de rij voordat de deuren nog opengaan en wees vooral voorbereid om daar de hele dag door te brengen.”

“Bovendien als je je niet in de drukte van Oud en Nieuw wilt mengen maar wel het vuurwerk wilt meemaken, kun je dat een paar dagen ervoor doen als je bereid bent om niet te vroeg naar bed te gaan.”

LEES OOK: Dagje dierentuin of pretpark: met deze 11 tips krijg je de hoogste korting