De 8 procent-bijtellingsregeling is sinds 1 januari 2021 opgehoogd naar 12 procent. Toch zijn er nog een aantal manieren om van de lagere 8 procent bijtelling te profiteren. Wil je hier gebruik van maken, dan wil je snel schakelen.

Fiscale bijtelling 2021

Wie een elektrische ‘auto van de zaak’ wil gaan rijden staat rond de jaarwisseling traditiegetrouw voor een keuze, want elk jaar veranderen – of eigenlijk versoberen – de fiscale regels. Ben je nu – januari 2021 – te laat? Nee, gelukkig niet. Er zijn nog wat modellen met de gunstige 8-procentregeling beschikbaar.

Eerst even de belangrijkste verandering van de fiscale begunstiging voor de rijder van een zakelijk aangeschafte elektrische auto. Dat is namelijk de fiscale bijtelling. Is de auto in 2020 op kenteken gezet, dan bedraagt de fiscale bijtelling over het bedrag tot 45.000 euro 8 procent en over het bedrag daarboven 22 procent.

Wordt de nieuwe EV pas na 1 januari gekentekend, dan gelden de fiscale regels van 2021 en bedraagt de fiscale bijtelling 12 procent over de eerste 40.000 euro en 22 procent over het meerdere. Maar let op, dat bijtellingspercentage geldt voor de komende vijf jaar. Wat dat in vijf jaar netto aan verschil maakt rekenen we hieronder even uit aan de hand van de Lexus UX 300e. Het merk heeft namelijk nog een aantal modellen in voorraad waarmee je nú nog kunt profiteren van de 8 procent bijtelling van 2020.

Betrouwbare premium SUV

De Lexus UX 300e is een compacte premium SUV die vorig jaar verscheen. Hij heeft een actieradius van 315 kilometer (WLTP). Dat is meer dan je nodig zal hebben. Met een gemiddelde woon-werkafstand van 38-70 kilometer per dag (bron: Nationaal zakenauto onderzoek) en een volle werkweek, hoef je de auto slechts vier keer per maand op te laden. Daarnaast biedt Lexus ook de Oplaadservice: het installeren van een oplaadpunt aan huis, waardoor je iedere dag kan starten met een volle batterij.

Mocht je toch een keer meer dan 315 kilometer op een dag moeten rijden, dan kun je terecht bij meer dan 50.000 laadpunten in Nederland. Dankzij de snellaadmogelijkheid van de UX 300e rij je met slechts twintig minuten snelladen weer 100 kilometer verder.

Waar er tegenwoordig veel elektrische auto’s beschikbaar zijn om uit te kiezen, tilt de UX 300e elektrisch rijden op naar het comfort van Lexus. Het eerste wat opvalt is de kwaliteit en afwerking van het geheel. Met akoestisch glas en de uitmuntende afwerking die je van Lexus mag verwachten is het de stilste auto in zijn klasse. Daarnaast garandeert het Mark Levinson audiosysteem een bioscoopervaring aan geluid, waarmee je jouw reis volledig naar eigen wens kan invullen. Perfect voor jouw favoriete muziek, een goed verstaanbare telefonische vergadering of juist volledige stilte.

Met de app zorg je dat de auto voorverwarmd voor je klaar staat en zorgt het intelligente klimaatconciërge systeem ervoor dat hij overal een aangename temperatuur ervaart. Hangt jouw linkerarm in de hete zon? Dan wordt deze extra gekoeld, en andersom.

Bij Lexus durven ze dermate op hun kwaliteit te vertrouwen, dat je bij de Lexus UX 300e tot wel 15 jaar of 1.000.000 kilometer garantie krijgt op je batterijpakket. Hiermee ben je niet alleen minder geld of tijd kwijt aan reparatie, maar behoud Lexus over het algemeen ook langer zijn waarde als je deze wil doorverkopen. Niet voor niets is Lexus door autorijdend Nederland in het betrouwbaarheidsonderzoek van de Consumentenbond uitgeroepen tot het meest betrouwbare automerk van 2020.

Netto maandelijks voordeel

Waarom is het handig om zo snel mogelijk in een 2020-model te stappen? Met een fiscale waarde van 48.390 euro profiteer je nog snel van de 8 procent bijtelling over de eerste 45.000 euro en 22 procent over de resterende 3.390 euro. Bij een bruto jaarinkomen tussen de 20.771 en 68.507 kost deze auto je dus 134,36 euro aan netto bijtelling per maand. Zet je het model pas later dit jaar op kenteken, dan bedraagt de bijtelling 205,47 euro.

Het loont dus om snel te handelen aangezien de bijtelling voor vijf jaar – ofwel 60 maanden – vast staat, waarmee je in dit geval naast de besparingen die je ervaart van een betrouwbare auto ook nog zo’n 4.266,60 euro extra kan besparen.

Ervaar het zelf eens met een proefrit aan huis verzorgd door Lexus.

Meer weten over de Lexus UX 300e? Lees hier meer!

Advertisement