Het Bundeskartellamt, de Duitse kartelwaakhond, is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen van prijsafspraken tegen technisch dienstverlener Imtech.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Het bedrijf uit Gouda riskeert een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet, omgerekend bijna een half miljard euro, als illegale kartelvorming wordt bewezen, aldus een woordvoerder van de toezichthouder tegen de krant.

Imtech-topman Gerard van de Aast wilde tegen De Telegraaf “om juridische redenen” niet ingaan op eventuele onderzoeken van Nederlandse of Duitse autoriteiten naar de beschuldigingen. Het bedrijf onderzoekt de beschuldigingen zelf ook.

Verboden prijsafspraken

De aantijgingen hebben onder meer betrekking op de bouw van een Essent-energiecentrale in de Groningse Eemshaven. Daarbij zou Imtech tussen 2008 en 2010 mededingingswetten hebben overtreden.

De Telegraaf meldde begin deze maand op basis van ingewijden dat Imtech energiegigant RWE en diens Nederlandse dochter Essent voor miljoenen zou hebben gedupeerd door verboden prijsafspraken met ten minste drie andere bedrijven. Volgens de krant zou er ook zijn gesjoemeld bij de bouw van een Duitse krachtcentrale in het Duitse Hamm.

Het bedrijf werd naar eigen zeggen eind augustus dit jaar door een klokkenluider van de mogelijke misstanden rond Eemshaven op de hoogte gebracht en begon toen “direct” aan een onderzoek.

Veel mis in Duitsland en Polen

Imtech werd vorig jaar geconfronteerd met omvangrijke fraude bij zijn onderdelen in Duitsland en Polen. De problemen dreven Imtech afgelopen anderhalf jaar naar de rand van de afgrond. Afgelopen tijd wist het bedrijf zijn voortbestaan te redden, via de verkoop van zijn ICT-divisie en een claimemissie van 600 miljoen euro.

Die zorgde ervoor dat Imtech nu voor een groot deel in handen is van de banken die de emissie begeleidden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl