• Er geldt een staakt het vuren in de handelsoorlog tussen de VS en China, maar daarmee zijn de importheffingen op 360 miljard dollar aan Chinese producten niet van de baan.
  • De uitbraak van het coronavirus vergroot de druk op de Amerikaanse overheid om de touwtjes te laten vieren als het gaat om medische producten uit China.
  • Bedrijven en gezondheidsorganisaties hamerden er op dringend behoefte te hebben aan mondkapjes en andere medische benodigdheden.
  • Burgers, overheden en bedrijven kunnen nu suggesties indienen voor het schrappen van tarieven op producten uit China die nodig zijn om de uitbraak te bestrijden.

Door de coronacrisis lijken de Verenigde Staten zich iets flexibeler op te stellen in de handelsoorlog met China. De Amerikaanse regering heeft een proces in gang gezet waardoor importheffingen op medische producten uit China mogelijk worden geschrapt.

Het gaat om producten die zouden kunnen helpen om de virusuitbraak te bestrijden, meldt persbureau Reuters. Amerikaanse gezondheidsorganisaties en bedrijven hamerden er op dringend behoefte te hebben aan meer mondkapjes, ventilators en andere benodigdheden in strijd tegen de pandemie.

Bedrijven, overheidsinstanties en ook burgers kunnen een verzoek indienen voor een aanpassing van de handelstarieven van medische producten, liet het federale handelsbureau USTR vrijdag weten in een verklaring.

Afgelopen weken maakte het handelsbureau al uitzonderingen voor onder meer Chinese mondkapjes, handschoenen voor gebruik in de zorg, en antiseptische doekjes van drie bedrijven die in China produceren.

Washington legde in de voorbije twee jaar extra importheffingen op voor zo’n 360 miljard dollar aan Chinese producten.

Vanuit het bedrijfsleven klonken al oproepen om de handelsoorlog vanwege het coronavirus helemaal te staken. Dat zou de druk op de economie flink verlichten. Maar zover wil de Amerikaanse regering nog niet gaan. Afgelopen dagen werden dit soort voorstellen telkens weggewimpeld.