Marleen Tuijl is Consultant Financial Risk Management en brengt financiële risico’s in kaart, specifiek voor verzekeraars. “Ik werk op projectbasis, met harde deadlines. Juist dat spreekt me aan: elke week en periode is weer anders en je werkt echt toe naar resultaat.

“Precies toen ik op het punt stond aan mijn master thesis bij Deloitte te beginnen, ging de wereld dicht. Maar dat mijn afstudeeropdracht niet doorging, betekende niet dat mijn kans bij Deloitte verkeken was. Ze vroegen of ze me later mochten bellen, voor een functie na mijn afstuderen. We zijn inmiddels een jaar verder en ik zit op mijn plek.”

Werken bij Financial Risk Management

Marleen werkt op de afdeling Financial Risk Management, dat bestaat uit drie teams: Market Risk, Credit Risk en Actuarial & Insurance solutions. Marleen houdt zich bezig met het laatste. “Elk team heeft aandacht voor andere financiële risico’s. Andere teams doen dat bij banken, ik dus voor verzekeringsmaatschappijen. En dat is ‘verzekeren’ in de breedste zin van het woord, waaronder levens-, schade- en zorgverzekering. Pensioen valt hier ook onder; het gaat om het verzekeren van je toekomst na je werkende leven.”

“Ik heb econometrie gestudeerd, waarbij je leert wiskunde en statistiek te gebruiken om zaken te voorspellen. Dat gaat van het weer van morgen tot de prijs van een vliegticket. Ik gebruik het nu voor marktkennis en financiële risico’s in complexe vraagstukken.”

Hoge druk

Momenteel werkt Marleen aan een heel actueel vraagstuk van een pensioenfonds. De druk is hoog, want het is een complexe situatie waar – zeker voor de betrokken particulieren – veel geld mee gemoeid is. “De doorlooptijd is kort. Er is een acuut probleem en we moeten snel handelen. De verzekeringsmaatschappij ontdekte dat zij een groep klanten onbewust structureel te weinig pensioen heeft uitgekeerd. Dit is geprobeerd op te lossen door het te weinig uitgekeerde geld alsnog te betalen.”

“Maar door dit in één keer uit te keren worden de klanten belast met hogere loonbelasting en hadden zij geen recht meer op bijvoorbeeld zorgtoeslag, waardoor ze dubbel gedupeerd zijn. De verzekeringsmaatschappij is er zelf een aantal maanden mee bezig geweest maar kwam er niet uit. Ze zocht onze hulp. Wij kregen de opdracht om in vier weken het probleem en potentiële oplossingen te schetsen.”

Het complete plaatje in beeld

“Het is een ingewikkeld vraagstuk, dat vraagt om veel doorberekeningen en het in kaart brengen van randzaken, zoals of mensen een partner hebben of niet, wat het vermogen is en hoe lang ze hebben gewerkt. In dit project is echter de afspraak dat de gedupeerden niets of nauwelijks iets hoeven te doen om de fout te herstellen; het aanleveren van zulke informatie hoeft daarom niet.”

Marleen Tuijl, Consultant Financial Risk Management bij Deloitte. Foto: Deloitte.

“Om toch een realistische doorberekening te maken, werk ik samen met een fiscalist en Senior Manager. Ik formuleer en test aannames, gesteund door de fiscalist die de wet- en regelgeving rondom belastingen, kortingen en toeslagen behandelt. Zo brengen we het complete plaatje in beeld. De Senior Manager bewaakt de voortgang van het project en is verantwoordelijk voor het overbrengen van het verhaal naar de klant.”

Bekend terrein

Het lijkt misschien een onmogelijke situatie, maar voor Marleen is dit inmiddels bekend terrein. “Tijdens je studie is data altijd perfect, maar bij klanten is dat zelden zo. Met weinig tijd, inconsistente data en een complex speelveld moet je roeien met de riemen die je hebt om in korte tijd toch een inhoudelijk sterk verhaal neer te zetten. Strikte deadlines en moving targets maakt het werk extra leuk. Voor de pensioenverzekeraar hebben we een mogelijke oplossing gevonden. Deze case is een tijdje terug bij Omroep Max te zien geweest, en komt binnenkort weer in de media. Mijn werk op die manier terugzien, vind ik mooi.”

Jonge, levendige organisatie

“Ik leerde over Deloitte tijdens de landelijke econometristendag. Ik had een goed gesprek met een recruiter en Deloitte had direct mijn voorkeur: het leek me een jonge, levendige organisatie. En dat klopt. Work hard, play hard is hier in balans en er is een echt teamgevoel.”

“Daarnaast wordt er geïnvesteerd in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ik ben net gestart met de opleiding Actuariaat. Die titel heb ik straks nodig om bepaald werk te mogen uitvoeren. Dit kun je ook als specialisatie tijdens de opleiding Econometrie kiezen, maar ik koos Big Data. Vanuit Deloitte krijg ik de opleiding zelf en een aantal uur per week om eraan te besteden. Vanuit het team kreeg ik de vraag of ik interesse had, en aangezien ik mezelf hier wel zie doorgroeien heb ik die kans gegrepen.”

Is werken bij Deloitte iets voor jou? Check de vacatures hier.