• Er is zoveel interesse voor winkelen op afspraak bij IKEA dat het online reserveringssysteem plat is komen te liggen.
  • Vanaf dinsdag mag er één klant per 25 vierkante meter komen winkelen. Tot nu toe waren dat maximaal twee klanten per verdieping.
  • IKEA, en ook andere grote winkelketens als Hema, Hornbach en Blokker, zijn blij dat het kabinet weer iets meer ruimte geeft.

Meubelwinkelketen IKEA kampt met een technische storing in het onlinesysteem waarmee klanten een afspraak kunnen maken om te komen winkelen.

“Er is zoveel interesse dat het systeem eruit ligt”, laat een woordvoerster weten.

IKEA opent vanaf dinsdag weer de deuren voor shoppen op afspraak. Klanten konden vanaf maandagochtend 08.00 uur een tijdslot boeken.

Volgens IKEA probeerden duizenden klanten tegelijkertijd een afspraak te maken. “Vanaf het moment dat het kon waren ze erbij. We adviseren het op een later moment nog een keer te proberen”, zegt de woordvoerster. Het is nog niet duidelijk wanneer de storing verholpen is.

IKEA werkt aan het stabiliseren van de server, zegt de woordvoerster. "We blijven de komende uren en dagen stappen nemen om de server verder te stabiliseren." De afspraken die al geboekt zijn, blijven gewoon staan. Per tijdslot kunnen vijftig klanten tegelijk komen winkelen. De tijdslots duren 45 minuten en winkelen moet alleen.

Vloeroppervlak is bepalend voor het aantal klanten

De overheid besloot vorige week om het maximumaantal klanten in een winkel te verhogen. Dat maakte het voor IKEA, dat hele grote winkels heeft, interessant om ook te gaan meedoen met shoppen op afspraak.

Eerst mochten er nog maximaal twee klanten per verdieping in een winkel zijn. Dat was voor IKEA te weinig om de deuren weer te openen.

Maar met ingang van dinsdag wordt ook gekeken naar vloeroppervlak. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.

De nieuwe openstelling is vooral bedoeld voor mensen die bij IKEA bijvoorbeeld keukens willen laten inrichten. Ook kunnen klanten zo weer een bank uitproberen of een keukenkastje in het echt bekijken.

Producten retourneren kan nog niet. De tijdslots duren 45 minuten en winkelen is enkel toegestaan met één persoon. "Er worden geen uitzonderingen gemaakt, helaas ook niet voor baby’s en kinderen", laat IKEA weten. Klanten kunnen tijdslots vanaf maandag aanvragen.

"We zijn uiteraard blij dat we weer iets meer klanten mogen ontvangen, maar het is slechts een fractie van hoeveel klanten we normaliter verwelkomen op een dag. Met gemiddeld 25.000 vierkante meter per winkel zetten vijftig klanten per keer nog steeds weinig zoden aan de dijk", benadrukt het meubelconcern.

Volgens de overheid mogen winkels momenteel nog maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.

Ook Hema, Hornbach en Blokker blij met 'stap vooruit'

Ook andere grote winkelketens zijn blij dat grote winkels weer iets meer mogelijkheden krijgen van het kabinet.

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge zeiden vorige week maandag tijdens de coronapersconferentie dat er meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. "Dit is weer een stap en daar zijn we altijd blij mee", zegt een woordvoerster van HEMA.

Hornbach noemde de verruiming van het maximaal aantal klanten in eerste instantie "fantastisch", maar de bouwmarktketen is minder enthousiast over het maximum van 50 klanten.

Volgens een woordvoerder heeft een Hornbach-filiaal gemiddeld een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Dat zou betekenen dat er zonder plafond zeshonderd klanten tegelijk in de winkel zouden mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard.

De vestigingen van HEMA zijn tussen de 300 en 3.000 vierkante meter groot, met nog een paar uitschieters daarboven.

INretail blijft zeggen dat heropening van winkels kan

Branchevereniging INretail is blij dat het kabinet nu toch het aantal klanten afhankelijk maakt van de grootte van de winkel. "Dit was hard nodig, omdat de regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels."

Wel blijft de organisatie erbij dat het heropenen van winkels de enige oplossing is voor de sector. INretail blijft erbij dat dit veilig kan en bepleitte dat ook in een kort geding.

Ook Blokker is tevreden dat er weer "wat meer mag". Een woordvoerster liet weten dat de meeste filialen van Blokker niet groter zijn dan 1250 vierkante meter. Dat is de ruimte die 50 klanten zouden innemen als ze allemaal 25 vierkante meter winkeloppervlak zouden gebruiken.

"We gaan weer een stapje richting heropening. Daar blijven we op aandringen en we denken dat dat veilig kan", zegt een woordvoerster.

Discountwinkelketen Action is blij met elke verruiming van de coronamaatregelen en laat weten te gaan onderzoeken hoe het de versoepeling veilig vorm kan geven.

LEES OOK: Deze dingen doet IKEA om de prijzen zo laag mogelijk te houden