Na jarenlang op dezelfde laptop gewerkt te hebben, is het moeilijk overstappen naar een andere met een nieuw systeem. Omdat ik niet vies ben van een uitdaging, probeerde ik anderhalve week de nieuwste Chromebook Spin 713 van Acer.

De opstart gaat allereerst heel makkelijk: je logt in met je Google-account en je kunt beginnen. Wachtwoorden die standaard opgeslagen staan, worden ingevuld en al je bestanden heb je snel bij de hand. Een hele verademing na jaren op een MacBook, waar documenten óf in Docs óf op je laptop opgeslagen staan.

Zelfs YouTube – ik dat vanwege de afleiding snel uit de standaardbalk onderaan het beeld heb gehaald – is in één touch binnen handbereik. Je kan ook met meerdere accounts inloggen – zodat je partner je laptop kan gebruiken met zijn eigen bestanden.

Touchscreen en handige sneltoetsen

Het allereerste dat opvalt is het scherm. Een 3:2 ratio, wat hem heel breed maakt. Het lezen van documenten is daardoor een stuk comfortabeler. Ook het lezen van de krant – iets wat ik ‘s ochtends graag doe – is op deze laptop heel fijn.

De Chromebook Spin 713 van Acer

Dat komt mede door het touchscreen van deze chromebook. Je klikt razendsnel van tabblad naar tabblad, maar swipet ook door krantenartikelen met een simpele beweging. Daarnaast heeft de chromebook een goed toetsenbord én een muis die goed reageert. Ook zijn er meer ports dan bij menig ander Chromebook: er zijn twee USB-C ports, een USB-A, een ingang voor je koptelefoon, een microSD en een HDMI. Vooral dat laatste is uitzonderlijk en toch wel lekker in een tijd dat je thuiswerk en soms met twee schermen wilt werken.

Functionaliteiten Acer

Een coole feature is de zoektoets die op de laptop zit. Of je nou snel iets op Google op wilt zoeken of een document of een programma op je computer zoekt: op de plek waar normaliter Caps Lock zit, hoef je nu maar te klikken om op zoek te gaan. Dat zorgt – zeker aan het begin – wel voor de nodige verwarring. Als journalist schrijf ik vaak in mijn teksten iets met Caps Lock – details die ik later toch moet voegen, informatie waar ik later aan moet denken. Nooit gedacht dat ik de hoofdlettertoets zó zou missen.

Zo zijn er meer snufjes waarvan ik niet wist dat ik er behoefte aan had – maar die wel heel fijn zijn als je ze eenmaal hebt. Je scherm op zwart, maar tóch snel je muziek uitzetten? Naast de pincode die ik ter beveiliging op de chromebook heb gezet, verschijnt een balk met de afgespeelde muziek en de mogelijkheid die te pauzeren. Ook heb je geen internetverbinding nodig om in Google Docs te werken – wel zo fijn als je in de trein terug naar huis nog even iets wil afmaken, maar je data niet af wil geven aan het openbare WiFi-netwerk in de trein. En de loeischerpe camera is in een tijd van veel digitaal vergaderen een absolute verademing.

Gebruiksvriendelijkheid

Het enige échte nadeel voor mij is de kwaliteit van het geluid. Het kijken van een film is bijvoorbeeld niet echt een aanrader. Hoewel de boxen zo gesitueerd zijn aan de onderkant dat het geluid niet verloren gaat als je de chromebook vouwt, is er weinig bas in te bekennen.

Omdat ik geen Google Calendar gebruik, was het onhandig afspraken plannen. Maar doe je dat wel, dan wordt bij het maken van een afspraak in je Gmail direct getoond welke afspraken je nog meer hebt die dag. Je voorkomt dubbele afspraken en hebt snel overzicht in je eigen agenda. Een absolute aanrader dus.

Ik denk dat het een fijne laptop is voor professionals die veel onderweg zijn en hun laptop zowel onderweg als op kantoor gebruiken. Door de lange batterijduur hoef je je geen zorgen te maken over een gebrek aan stopcontacten in de buurt. Bovendien heeft de laptop een handzaam formaat en stop je hem makkelijk in je tas. Het is met 1,37 kilo niet de lichtste laptop, maar met het scherm en alle functionaliteiten heb je voor een goede prijs absoluut een kwalitatieve Chromebook in huis.

Meer weten over de Acer Chromebook Spin 713? Klik hier.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Acer.