Wat doe je als je een snelgroeiende stad in de woestijn bent vol dorstige mensen en weinig water? Gewoon een ijsberg voor de kust neerleggen.

Dat is het plan van een ingenieursbureau in Dubai om te zorgen voor voldoende vers water voor de almaar toenemende bevolking.

Adviesbureau NABL wil een ijsberg van ongeveer 100 miljoen ton vanaf Antarctica naar Dubai slepen met een tussenstop in Perth in Australië of Kaapstad in Zuid-Afrika.

Als de ijsberg onderweg niet smelt, dan gaat het bureau het water verkopen aan de regering van de Verenigde Arabische Emiraten.

“Als het project slaagt, kan het een van de grootste problemen ter wereld oplossen”, zegt oprichter Abdulla Alshehi van NABL tegen NBC News. “Als we kunnen aantonen dat dit rendabel is, kan het niet alleen Dubai helpen, maar de hele mensheid.”

Dubai is de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten en groeit zo snel dat er rap een oplossing moet worden gevonden voor de almaar nijpender watercrisis, meldt The Khaleej Times, de grootste Engelstalige krant van de stad.

Om een idee te krijgen van de bevolkingsgroei van Dubai: volgens de ramingen zullen er in 2030 meer dan 3,4 miljoen mensen wonen in de stad, van net iets meer dan 2,5 miljoen in 2016. Dat betekent heel wat dorst in een stad die is gebouwd in een van de allerdroogste gebieden ter wereld.

Het probleem is veel groter dan alleen Dubai. Volgens het World Economic Forum's Global Risks Report zijn er maar liefst 4 miljard mensen op de wereld die problemen hebben om aan veilig drinkwater te komen.

Andere methoden, zoals het omzetten van het zoute grondwater van Dubai in drinkwater of wateropslagtanks die drinkwater kunnen produceren uit de lucht, zijn nog steeds te kostbaar en te weinig efficiënt om genoeg water te produceren voor de stad.

giant tabular iceberg antarctica GettyImages 620132204

Foto: Een ijsberg bij de kust van West-Antarctica. Bron: Mario Tama/Getty Images

Enorme opgave

Het bedrijf begint in november met een pilot om het project te toetsen op haalbaarheid. Volgens Alshehi worden satellietbeelden gebruikt om een geschikte ijsberg te vinden van tussen de 600 en 2.000 meter lang. Vervolgens wordt dan een poging gedaan om de ijsberg eerst naar Zuid-Afrika of Australië te slepen.

Omdat ijsbergen zo zwaar zijn, heeft het bedrijf meerdere schepen nodig om te helpen bij het slepen en zal het de stromingen in de oceaan in zijn voordeel proberen te gebruiken.

Alshehi zei tegen NBC dat de ijsberg, zelfs als daar 30 procent van smelt, tussen de 100 miljoen en 200 miljoen kubieke meter drinkwater leveren, genoeg om 1 miljoen mensen gedurende vijf jaar lang van water te voorzien.

Privé-investeerders hebben volgens NBC al zo'n 60 miljoen dollar in het project gestoken, maar er zijn nog steeds een aantal onbeantwoorde vragen. Zoals hoe het bedrijf de ijsberg eenmaal aangekomen in Dubai wil opslaan en hoe ze het drinkwater gaan verkopen aan de overheid.

Maar dat weerhoudt Alshehi er niet van het te proberen. Als het project slaagt, wil hij ook ijsbergen slepen naar andere droge gebieden in de wereld.

"De hele wereld heeft water nodig, maar we kijken in eerste instantie naar landen als India, Zuid-Afrika en Saudi-Arabië", zei hij tegen NBC.

De ingenieurs van NABL zijn niet de enigen die ijsbergen uit Antarctica willen wegslepen. Ook Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben plannen om op die manier Kaapstad van water te voorzien.

LEES OOK: Wetenschappers denken eindelijk te weten waarom sommige mensen linkshandig zijn