De Ieren stemmen aanstaande vrijdag over een bezuinigingsvoorstel om de Senaat af te schaffen. Als de voortekenen niet liegen, gaan de zestig senatoren hun baantje kwijtraken. 

De Ierse kiezers zullen aanstaande vrijdag waarschijnlijk in een referendum besluiten de Senaat (Seanad in het Iers) af te schaffen. Het voorstel is een bezuinigingsmaatregel en komt uit de koker van de Ierse premier Enda Kenny. De maatregel moet ongeveer 20 miljoen euro per jaar opleveren, zo schrijven diverse Ierse media.

De zestig leden van de Ierse ‘Eerste Kamer’ kosten volgens Kenny vooral geld, maar dienen geen nuttig doel. Het onder een hoge schuldenlast zuchtende Ierland heeft genoeg aan één kamer, de ‘Dail’, vindt de premier.

Parttime functie

De Ierse Senaat lijkt sterk op de Nederlandse Eerste Kamer. Net als bij ons zijn de leden van de Senaat slechts parttime volksvertegenwoordiger en ontvangen zij geen salaris maar een vergoeding. In Ierland is die vergoeding met 65 duizend euro overigens fors hoger dan de 25 duizend euro die Eerste Kamerleden krijgen.

De macht van de Ierse Senaat is overigens nog beperkter dan die van de Senaat in Den Haag. De Ierse senatoren kunnen op zijn hoogste wetgeving vertragen, en niet, zoals in Nederland, terugsturen naar de Tweede Kamer.

Ook in Nederland gaan al langer stemmen op om de Eerste Kamer af te schaffen.

Lees ook

Val regering Letta goed voor begroting Italië

Ministers gaan fors meer verdienen na ministerschap

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl