In de Verenigde Staten en in Nederland stijgt de kapitaalmarktrente, mede vanwege positieve verwachtingen over de economie.

Dit kan leiden tot een stijging van de hypotheekrente, maar vooralsnog is de gemiddelde hypotheekrente niet gestegen.

Bovendien is de kapitaalmarktrente nog steeds lager dan vlak voor de uitbraak van de coronapandemie, toen de hypotheekrentes ook al op een zeer laag niveau stonden.

Langlopende rentes op financiële markten zijn deze week verder gestegen. De rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties steeg met meer dan 10 basispunten tot 1,33 procent. Sinds september vorig jaar is de rente in de VS bijna verdubbeld.

Dit weerspiegelt het optimisme op de kapitaalmarkten over het economische herstel na de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. De regering van Biden is van plan de economie te stimuleren met een enorm pakket steunmaatregelen van 1.900 miljard dollar.

Omdat kapitaalmarkten wereldwijd sterk verbonden zijn is ook de Nederlandse kapitaalmarktrente opgelopen (zie de grafiek hieronder). De 10-jarige rente verdubbelde de afgelopen weken, maar is nog steeds negatief.

Voor de Nederlandse hypotheekmarkt is de rente op de 10-jarige Nederlandse staatsleningen doorgaans een belangrijk richtpunt. De ontwikkeling op de kapitaalmarkt is van belang omdat geldverstrekkers zichzelf via de kapitaalmarkt financieren. Dus als de financieringskosten voor aanbieders van hypotheken toenemen, zal dit doorgaans leiden tot hogere hypotheekrentes.

Vooralsnog is de stijging van de rente op de kapitaalmarkt nog niet gepaard gegaan met een stijging van de gemiddelde hypotheekrente.

Financieel intermediair De Hypotheekshop signaleerde afgelopen vrijdag wel dat in de afgelopen weken enkele aanbieders hun rentetarieven verhoogd hebben, zij het met kleine percentages. Tegen deze achtergrond is het denkbaar dat de bodem van de hypotheekrente is bereikt.

Maar volgens De Hypotheekshop is over de ontwikkeling van de hypotheekrente nog veel onzekerheid: "Belangrijke vraag voor de aankomende tijd is daarom of de rente op staatsleningen verder zal stijgen en hoe de verschillende geldverstrekkers daarop gaan reageren. Gezien de onzekere situatie waarin we verkeren, is voorspellen nog lastiger dan normaal, al zal de grote competitie tussen financiers een rem vormen op een eventuele rentestijging."

Overigens is de rente op de kapitaalmarkt nog altijd lager dan vlak voor de uitbraak van de coronapandemie een jaar geleden. Ook toen waren de hypotheekrentes zeer laag.

LEES OOK: Lage hypotheekrente: zo voordelig kan verhuizen en boetevrij oversluiten zijn, als je vóór medio 2019 de hypotheekrente hebt vastgezet