Met de aanhoudend lage hypotheekrentes is het geen verrassing dat veel huiseigenaren kiezen voor een lange rentevaste periode. Dat betaal je doorgaans een iets hogere hypotheekrente, maar heb je ook zekerheid over je maandlasten op de lange termijn.

Financieel intermediair De Hypotheker meldt donderdag dat afgelopen jaar drie op de vier huizenkopers hun hypotheekrente voor een periode van twintig tot dertig jaar heeft vastgezet.

Van alle huizenkopers koos vorig jaar 46 procent voor een rentevaste periode van twintig jaar, aldus de hypotheekadviseur. Vijf jaar geleden liet slechts een kwart van alle kopers de rente voor zo’n termijn vastzetten. Een rentevaste periode van dertig jaar had de voorkeur bij 24 procent van de huizenkopers, tegenover 9 procent drie jaar geleden.

Hoe langer je de rente over een hypotheek laat vastzetten, hoe hoger die doorgaans wordt. Maar door felle concurrentie tussen hypotheekverstrekkers worden de prijsverschillen voor verschillende termijnen steeds kleiner. Dit trekt veel huizenkopers over de streep om voor een langere periode met stabiele maandlasten te kiezen.

Hypotheekrente: 10, 20 of 30 jaar vast

Hoe ziet de markt voor lange rentevaste perioden er momenteel uit? Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar vast, op basis van gegevens van intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

Te zien is dat je gemiddeld ongeveer een half procentpunt extra rente betaalt als de rentevaste periode 10 jaar langer is.

Tegelijk is het zo dat er tussen geldverstrekkers forse variatie is. Dit heeft er mede mee te maken dat er op sommige looptijden, zoals 10 jaar vast, relatief veel concurrentie is. En specialisatie speelt ook een rol. Geldverstrekkers die bijvoorbeeld financiering hebben via pensioenfondsen en andere beleggers willen soms juist voor 20 of 30 jaar de rente vastleggen en bieden daar scherpere tarieven.

In de onderstaande tabel, gebaseerd op hypotheektarieven bij de site actuelerentestanden.nl, staan de laagste en hoogste hypotheekrentes bij looptijden van 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar vast mét NHG-garantie. Een hypotheek met NHG-garantie heeft een maximale omvang van 310.000 euro dit jaar.

Wat opvalt is dat de laagste tarieven bij langere rentevaste perioden met NHG zo'n 0,2 tot 0,3 procentpunt onder het gemiddelde tarief liggen.

Voor hypotheken zonder NHG-garantie liggen de tarieven doorgaans wat hoger dan dan bij hypotheken met NHG, omdat de NHG-verzekering extra zekerheid biedt aan geldverstrekkers in geval van betalingsproblemen.

Onderstaande grafiek toont de laagste en hoogste hypotheekrentes voor 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar vast bij hypotheken zonder NHG-garantie.

De variatie ten opzichte van het gemiddelde is hier wat groter dan bij NHG-hypotheken. Zo ligt het laagste tarief bij 30 jaar vast (2,21 procent) bijna 0,4 procentpunt onder het gemiddelde tarief (2,57 procent).

Bij dit alles is het wel goed om te beseffen dat er naast de hypotheekrente nog andere voorwaarden meespelen bij het afsluiten van een hypotheek.

Lees in dit verband: Bij het afsluiten van een hypotheek telt niet alleen de hypotheekrente – dit zijn 5 andere belangrijke dingen om op te letten