De forse daling van rentes op kapitaalmarkten krijgt steeds meer gevolgen voor de hypotheekmarkt. Hypotheekrentes zijn deze week keihard gedaald, waardoor het record voor de grootste gemiddelde daling van de hypotheekrente is geëvenaard.

Dat meldt financieel intermediair De Hypotheekshop vrijdag.

De ontwikkeling van rentes op kapitaalmarkten is van groot belang voor hypotheekrentes met een langere looptijd. Zo geeft bijvoorbeeld de rente van de 10-jaars staatslening van Nederland een indicatie over de kosten die geldverstrekkers maken, als ze zelf geld moeten lenen voor de financiering van hypotheken.

De 10-jaars rente is sinds begin november scherp gedaald, zoals te zien is in de onderstaande grafiek, van een niveau van ongeveer 3,3 procent eind oktober tot minder dan 2,3 procent op vrijdag.

In reactie hierop hebben ook hypotheekrentes een dalende beweging ingezet en die is deze week fors versneld. De Hypotheekshop spreekt in dit verband van een "vrije val".

Zware daling hypotheekrente

Gemiddeld zijn hypotheekrentes met rentevasteperioden van 5 jaar, 10 jaar en 20 jaar mét NHG-verzekering deze week met 0,12 procentpunt gezakt, wat gelijk is aan de recorddaling op weekbasis van eind 2022.

Volgens De Hypotheekshop verlaagden deze week alle 40 actieve geldverstrekkers in Nederland de tarieven voor de hypotheekrente. Daarbij waren verlagingen met 0,2 procentpunt tot 0,3 procentpunt geen uitzondering.

Het is inmiddels de achtste week op rij dat hypotheekrentes dalen. Voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar betekent dit dat veel hypotheken mét NHG-garantie aangeboden worden tegen rentes van minder dan 4 procent.

Gemiddeld ligt de 10-jaars hypotheekrente nog wel iets boven de 4 procent. De 5-jaarsrente mét NHG-verzekering is gemiddeld wel onder de 4 procent gezakt, volgens de gegevens van De Hypotheekshop.

Het is nog altijd wel zo dat hypotheekrentes fors hoger zijn vergeleken met begin 2022. Destijds lag de gemiddelde 10-jaarsrente mét NHG op 1,1 procent. In een jaar tijd is deze rente toen gestegen naar meer dan 4 procent.

Vrijdag werd ook bekend dat huizenprijzen in november op maandbasis verder zijn gestegen. De daling van hypotheekrentes kan hierbij een rol spelen, want dat zorgt ervoor dat de financiering van de aankoop van woningen goedkoper wordt en huizenkopers hogere leningen kunnen afsluiten voor de aankoop van een eigen huis.

LEES OOK: Huizenprijs stijgt verder in november op maandbasis – kleine daling vergeleken met jaar eerder