Hypotheekrentes dalen in januari 2021 verder, waardoor er opnieuw laagterecords sneuvelen.

Zo heeft de hypotheekrente voor 10 jaar vast mét NHG een historisch dieptepunt bereikt, nadat dit eerder al het geval was met de rentes voor 20 jaar vast en 30 jaar vast.

Bij hypotheken zonder NHG is de rente voor 30 jaar vast op een bodemniveau beland.

In januari zijn hypotheekrentes opnieuw gedaald. Heel hard gaat het niet, maar er sneuvelen wel steeds records. De gemiddelde rente voor 10 jaar vast heeft een historisch dieptepunt bereikt. Ook de rentes voor 20 jaar vast en 30 jaar vast blijven dalen. Dit betreft rentes mét NHG-verzekering.

Dat blijkt maandag uit gegevens van intermediair Van Bruggen Adviesgroep, die de ontwikkeling van gemiddelde hypotheekrentes bijhoudt.

Bovenstaande grafiek laat de ontwikkeling van hypotheekrentes mét NHG-verzekering zien. Voor de rentevaste perioden van 20 en 30 jaar zakte de gemiddelde hypotheekrente eind vorig jaar al onder het niveau van maart 2020. Afgelopen week is dat ook gebeurd voor de rentevaste perioden van 10 jaar en 5 jaar.

De gemiddelde hypotheekrente mét NHG voor 10 jaar vast ligt nu op 1,1 procent en voor 5 jaar vast is dat 1,04 procent.

Geldverstrekkers concurreren momenteel vooral sterk op rentes mét NHG-verzekering. Bij NHG-hypotheken, waarvoor dit jaar een maximale leensom van 325 duizend euro geldt, zijn geldverstrekkers onder voorwaarden ingedekt tegen wanbetaling. Ze lopen dus minder risico.

Lees ook: Bij hypotheken zonder NHG is het renteverschil tussen geldverstrekkers relatief groot: dit zijn de hoogste en laagste tarieven

Van Bruggen signaleert echter dat afgelopen week ook de gemiddelde hypotheekrente voor 30 jaar vast zonder NHG tot een historisch dieptepunt van 2,28 procent is gedaald. Voor 30 jaar vast mét NHG betaal je nog ruim een half procentpunt minder.

Uit gegevens van HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware die ongeveer vier vijfde van de markt dekt, blijkt dat 20 jaar vast nog altijd de meest populaire rentevaste periode is: daar kiest momenteel bijna 55 procent van de aanvragers voor.

De rentevaste periode van 10 jaar komt op de tweede plaats met een marktaandeel van 22 procent en een kleine 13 procent van de aanvragen betreft een rente van 30 jaar vast.

Kortom, huiseigenaren kiezen bij de huidige lage hypotheekrentes massaal voor de zekerheid van relatief lage maandlasten voor een relatief lange periode.

LEES OOK: Zo hoog zijn de maandlasten van tweeverdieners in 2021 met een maximale hypotheek en inkomen van €65.000, €80.000 en €100.000