Weer hebben minder kopers een hypotheekaanvraag gedaan (69.269), blijkt het cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) over het tweede kwartaal van dit jaar.

Wel is een historisch hoog aantal hypotheekaanvragen gedaan (77.539), dat komt door de vele oversluitingen en bijsluitingen die in trek zijn vanwege de lage rente.

Een derde van de jongeren tot 35 jaar verzwijgt hun studieschuld bij een hypotheekaanvraag, aldus Viisi Hypotheken.

Het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen is in het tweede kwartaal verder gedaald. Dat komt onder meer door de krapte op de woningmarkt en dan vooral in het goedkopere segment, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Wel is in het tweede kwartaal een historisch hoog aantal hypotheekaanvragen gedaan. Deze hoge cijfers zijn toe te schrijven aan oversluitingen en bijsluitingen (77.359).

Het aantal aanvragen voor de aanschaf van een woning daalde met 12,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar, naar 69.269. Voor het eerst in vijf jaar was de niet-kopersmarkt (over- of bijsluitingen) groter dan de kopersmarkt. Dit aantal nam ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar maar liefst 16 procent toe.

Het gaat dan onder meer om huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten vanwege de lage rente of om aanvragen voor een verbouwing. Vooral in de Randstad is men vaker geneigd de huidige woning te verbeteren in plaats van te verhuizen.

Naar schatting van HDN, een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen, verloopt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland via het netwerk van de organisatie.

Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg volgens HDN flink, met ruim 12 procent naar 347.532 euro. De woningwaarde groeide in het tweede kwartaal op jaarbasis met 18 procent naar iets meer dan 446.000 euro.

De gemiddelde waarde van een woning was in Noord-Holland het hoogst met 541.700 euro. Ook in de provincie Utrecht is de woningwaarde inmiddels ruim een half miljoen euro (518.200 euro).

Door de hoge huizenprijzen kunnen kopers steeds minder gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het aantal aanvragen met de NHG daalde met meer dan een derde.

Met de garantie kunnen huizenkopers zich verzekeren van het af kunnen lossen van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Ook bij verkoop met verlies zorgt de NHG ervoor dat de hypotheek kan worden afgelost. De NHG is beschikbaar voor woningen met een aankoopprijs tot 325.000 euro.

De krapte op de woningmarkt lijkt zich hoofdzakelijk in dit goedkopere segment van de woningmarkt af te spelen.

‘Meer jongeren verzwijgen studieschuld bij aanvraag’

Volgens Viisi Hypotheken verzwijgt ongeveer een derde van de jongeren tot 35 jaar zijn studieschuld bij een hypotheekaanvraag of heeft dat al gedaan. Dat meldt de hypotheekadviseur op basis van onderzoek onder ruim duizend jongeren. Twee jaar geleden was dat percentage de helft.

De hoge huizenprijzen en de weinige beschikbare woningen dwingen jongeren tot het nemen van “onverantwoorde risico’s”, vindt 80 procent van de ondervraagden. Ook het aandeel jongeren dat bereid is te overbieden ligt met 50 procent hoog.

Daarbij valt op dat hogeropgeleide jongeren dat vaker bereid zijn te doen dan praktisch- en middelbaargeschoolden. Viisi Hypotheken ziet dat hoogopgeleide jongeren vaker een beroep kunnen doen op hun ouders voor financiële steun.

Ook wordt er steeds vaker geboden zonder voorbehoud van financiering om zo een voordeel te hebben in de strijd om een woning. Dat is risicovol, stelt Hergen Dutrieux van Viisi, want als de financiering niet rondkomt moet een bieder 10 procent van de koopsom betalen.

Dit probleem zou opgelost kunnen worden door de bedenktermijn bij het kopen van een woning net zo lang te maken als de bedenktermijn van een hypotheek. “Dan haal je een hoop onnodige spanning weg.”

LEES OOK: Sinds 1 juli letten geldverstrekkers op einde hypotheekrenteaftrek na 30 jaar: zo raakt dat je maximale hypotheek