Premium content ophalen

Het aantal huwelijken daalt, terwijl het aantal geregistreerde partnerschappen juist stijgt. Maar de verschillen tussen beide samenlevingsvormen zijn erg klein. Maakt het eigenlijk uit welke keuze je maakt?

In het huwelijksbootje stappen is nog altijd populairder dan een geregistreerd partnerschap aangaan. Maar het aantal partnerschappen zit wel in de lift: in 2013 vonden er 10 duizend registraties plaats, bijna 9 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal huwelijken daalde daarentegen met 0,9 procent naar circa 64.000.

Het geregistreerd partnerschap is in 1998 ingevoerd, als alternatief voor het traditionele huwelijk tussen man en vrouw. Mensen van hetzelfde geslacht konden toen nog niet met elkaar trouwen en op deze manier was het toch mogelijk een officiële verbintenis met elkaar aan te gaan, met daarbij horende rechten en plichten.

Ruim drie jaar later, in april 2001, werd het huwelijk ook opengesteld voor homoseksuele stellen. Toch is het geregistreerd partnerschap sindsdien blijven voortbestaan, naast het traditionele huwelijk. Deze samenlevingsvorm staat ook open voor heteroseksuele stellen.

Erkenning kind bij geregistreerd partnerschap

Premium content ophalen