• Elizabeth Kramer is een professionele huwelijksplanner uit de VS.
  • In een persoonlijk verslag vertelt ze welke dingen een bruiloft doen ontsporen.
  • Partners moeten elkaar proberen goed aan te voelen en moeilijke beslissingen durven nemen.

Als iemand die al meer dan vijftig bruiloften heeft georganiseerd, waaronder mijn eigen huwelijk, kan ik aanstaande koppels het een en ander adviseren over een goede bruiloft en een gezond huwelijk.

Hieronder behandel ik drie dingen waar geliefden mee moeten stoppen en drie dingen die ze eigenlijk zouden moeten doen.

Wees niet gemeen tegen elkaar

Foto: Westend61/Getty Images
Foto: Westend61/Getty Images

Bruiloften zijn stressvol. En als we onder druk staan, dan sluiten we ons af van de wereld of geven we anderen om ons heen de volle laag. Als we dat laatste doen, dan zijn de slachtoffers vaak degenen waar we het meest om geven. Zoals onze partners.

Koppels kunnen leren omgaan met stress en zo emotionele ruzies voorkomen. Dat kan door bijvoorbeeld regelmatig te vragen hoe de ander omgaat met de spanningen van de bruiloft.

Zorg ervoor dat je empathisch omgaat met je geliefde, de partijen die diensten verrichten bij het huwelijk en niet te vergeten: jezelf.

Wees niet bang om (moeilijke) beslissingen te nemen

Stelletjes hebben meer opties dan ooit om een bruiloft te organiseren. Doorgaans zijn er geen doorslaggevende belemmeringen voor de ideale 'mooiste dag van je leven', maar het afgelopen jaar was dat wel het geval.

Mensen worstelen nog steeds met de regels voor aanwezigheid bij hun bruiloftsfeest. Moeten ze vaccinatie verplichten? Mondkapjes? Of de anderhalvemeterregel?

Niemand heeft eerder een wereldwijde pandemie meegemaakt. Maar ik kan je vertellen dat het doorhakken van knopen iedereen gelukkiger maakt – het aanstaande paar en hun familie en vrienden. Neem beslissingen snel en communiceer ze duidelijk naar de bezoekers. Een advies dat trouwens ook zonder een wereldwijde volksgezondheidscrisis bruikbaar is voor aanstaande bruiden en bruidegommen.

Loop niet weg voor problemen met vage grapjes

Foto: jacoblund/iStockphoto
Foto: jacoblund/iStockphoto

Ik hoor dit grapje vaak: "Ik laat het maar aan haar over." Dat lijkt misschien grappig, maar bij mij gaan er alarmbellen af. De impliciete boodschap: "Ik ben een volwassen persoon, maar geef alle autonomie uit handen."

Beide partners verdienen evenveel inspraak in hun huwelijk, al zie ik vaak dat sommige mannen een stapje terugdoen. Uit eigen beweging of gedwongen.

Waarom maak je zo'n grapje eigenlijk? Ik wil dat mensen bij zichzelf te rade gaan. Doe je dit om een toekomstig probleem uit de weg te gaan? Wat is dat probleem dan eigenlijk?

Koppels moeten weten wat de belangrijkste vragen zijn bij het organiseren van een bruiloft

De belangrijkste vraag is natuurlijk: waarom organiseren we een bruiloft? Die vraag staat aan de basis van allerlei antwoorden die helpen om problemen te voorkomen, zoals geld uitgeven aan dingen die je eigenlijk in eerste instantie niet wilt.

Wil je een bruiloft hebben omdat het een eindeloos dansfeest moet zijn? Dan moet je een geweldige dj inhuren en daar rekening mee houden in je budget. Zodra je weet 'waarom', wordt de rest makkelijker.

Koppels moeten in gedachten houden dat een bruiloft organiseren een oefening is in het stellen van grenzen

Foto: Franck Fife / AFP via Getty Images
Foto: Franck Fife / AFP via Getty Images

Als we het hebben over grenzen stellen tijdens het organiseren van een bruiloft gaat het over manieren om mensen te helpen een echt fijne dag te hebben.

Als je worstelt met vragen over gezondheid en veiligheid, dan stel ik voor dat partners samen een COVID-veiligheidsplan opstellen en dit delen met gasten en bedrijven die diensten leveren. Het doel hiervan is om iedereen vooraf te laten weten wat ze kunnen verwachten als ze aanwezig willen zijn bij de bruiloft.

Ik raad partners aan om daar samen naar te kijken. Dit is een van de eerste projecten die je samen als getrouwd stel aan zult gaan. Kom je er niet meteen uit? Vraag je dan opnieuw af waarom je een bruiloft organiseert. Dat helpt je weer om door te gaan.

Blijf plezier maken tijdens het organiseren van de bruiloft

Serieus: blijf leuke dingen doen tijdens de periode waarin je de bruiloft organiseert. Het maakt me niet uit of je wel of niet praat over de bruiloft tijdens de uitjes. Doe het gewoon en heb plezier.

LEES OOK: Zo regel je een budgethuwelijk