De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2018 opnieuw gestegen. Landelijk betalen huurders die een nieuwe woning in de vrije huursector betrekken gemiddeld 5,3 procent meer dan een jaar eerder.

De huurprijzen in Rotterdam en ook in Eindhoven gaan de laatste twee kwartalen harder omhoog dan die in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Volgens cijfers van verhuurplatform Pararius liet Rotterdam van de vijf grote steden het afgelopen kwartaal de sterkste groei zien, met een plus op jaarbasis van 14,3 procent.

In Amsterdam, waar eerder een huurplafond in zicht leek, stijgen de prijzen nog steeds, zij het meer gematigd met 3,5 procent. In de hoofdstad ben je als huurder relatief wel duur uit, met gemiddeld 2.283 euro per 100 vierkante meter. Huurders in de Rotterdamse vrije sector betalen nu gemiddeld 1.650 euro per 100 vierkante meter per maand.

Ook buiten de Randstad zetten de prijsstijgingen door. Landelijk gingen de prijzen met 5,3 procent omhoog naar 1.604 euro voor 100 vierkante meter per maand.

“De druk op de woningmarkt verspreidt zich als een olievlek over Nederland”, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. “Eerst stegen de prijzen in Amsterdam, waardoor mensen naar gebieden als Haarlem en Alkmaar trokken. Inmiddels is de hele regio rondom Amsterdam zo duur dat veel woningzoekenden gedwongen worden buiten de regio te huren.”

Dat blijkt wel uit de stijging van de huurprijzen in een stad als Almere. Daar gingen de prijzen in een jaar met maar liefst 20,5 procent omhoog en betalen mensen nu 1.259 euro per 100 vierkante meter. In twaalf steden stegen de gemiddelde vierkantemeterprijzen voor nieuwe huurders van vrije sector woningen met ten minste 7 procent.

Naast Almere stegen de prijzen ook in Apeldoorn (15,4 procent) en Enschede (18,6 procent) sterker dan in Rotterdam.