• De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2024 verder gestegen, meldt woningplatform Pararius.
  • In het eerste kwartaal van 2024 steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs naar 18,30 euro, wat neerkomt op een stijging van 8,6 procent op jaarbasis.
  • In diezelfde periode kwamen er 28 procent minder huurwoningen op de markt dan in dezelfde periode in 2023, en zelfs 38,5 procent minder dan in 2022.
  • Lees ook: Starters op de huizenmarkt profiteren niet van beleggers die huurwoningen verkopen, stelt vastgoedadviseur

De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2024 verder gestegen, meldt woningplatform Pararius. De prijsstijging wordt volgens het platform veroorzaakt door de sterke vraag naar huurwoningen, terwijl het aanbod steeds schaarser wordt doordat steeds meer huurwoningen in de verkoop gaan.

In de eerste drie maanden van het jaar steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector naar 18,30 euro. Dat is een stijging van 8,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023.

In de laatste maanden van 2023 kwam de landelijke vierkantemeterprijs al voor het eerst boven de 18 euro uit.

Forse krimp aanbod huurwoningen in vrije sector

In totaal kwamen er in het eerste kwartaal 17.594 woningen vrij voor nieuwe huurders in heel Nederland. Dat is bijna 28 procent minder dan een jaar geleden en zelfs 38,5 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2022.

Het aandeel van het koopaanbod afkomstig uit de huurmarkt steeg in het eerste kwartaal naar 7 procent. Dit zijn dus woningen die uit het huuraanbod verdwijnen.

"We zien dat woningen in toenemende mate van de particuliere huursector naar de koopmarkt overgaan", zei Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Deze ontwikkeling beperkt volgens hem de keuzemogelijkheden voor diegenen die buiten de koopmarkt vallen. Het politieke beleid dat zich richt op het vergroten van het woningaanbod en het drukken van de huurprijzen, mist daarmee volgens De Groot zijn doel. "De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen, wat het tegenovergestelde is van wat men probeert te bereiken."

Wat betreft het aanbod in de grote steden was in het eerste kwartaal dit jaar de sterkste prijsstijging te zien in Utrecht, waar de gemiddelde huurprijs in de vrije sector op 20,67 euro per vierkante meter uitkwam. Een plus van 5 procent.

In Amsterdam daalde gemiddelde huurprijs per vierkante meter juist licht tot 27 euro per vierkante meter de eerste drie maanden van 2024.

LEES OOK: Huur je voor €1.200 of €1.500 per maand? Zoveel huis kun je kopen als je dat bedrag voor een hypotheek betaalt