De bestaanszekerheid van sociale huurders en woningzoekenden wordt bedreigd door de voorgenomen huurbevriezing dit en volgend jaar. Dit zei de directeur van Ymere, de grootste woningcorporatie van Nederland, zondag in het tv-programma Buitenhof. De corporatie met woningen in en rond Amsterdam verwacht door dat plan 25.000 minder huizen te kunnen verduurzamen. Daardoor zullen vooral de laagste inkomens meer geld kwijt zijn aan een hoge energierekening dan wat ze besparen door de maatregel.

Deze week werd bekend dat woningcorporatiekoepel Aedes en 230 corporaties een kort geding starten tegen het kabinet vanwege de huurbevriezing. Daar staat de directeur van Ymere, Erik Gerritsen, “150 procent” achter. “Dit is zo groot, dat de bestaanszekerheid van 100.000 woningzoekenden en bestaande huurders gewoon op het spel staat. Dus we moeten wel.”

Hij vindt dat er “niks mis” is met lagere huren, maar dat mensen met een laag inkomen nauwelijks van de maatregel profiteren. “Daardoor kunnen wij onze woningen niet verduurzamen. Dat heeft een gigantisch effect op de energierekening, waardoor juist de mensen met de laagste inkomens te maken blijven krijgen met energierekeningen die vele malen hoger zijn dan dat kleine beetje winst dat ze hebben door de huurbevriezing.”

De maatregel raakt woningzoekenden omdat zij nog langer moeten wachten, aldus Gerritsen. Als de woningcorporatie besluit om die 25.000 huizen wel te verduurzamen, vreest Ymere de komende tien jaar 3300 minder huizen te kunnen bouwen.

Vicepremier Fleur Agema, die ook bij Buitenhof was, verklaarde dat woonminister Mona Keijzer "nog zoekende" is naar de vormgeving van het plan.

LEES OOK: Sociale huurder die in pand van particulier zit, gaat fors meer betalen dan corporatiehuurder