Hummus met pompoen, hummus met zongedroogde tomaat, hummus met gegrilde groenten.

De afgelopen jaren heeft Albert Heijn al heeft wat varianten van de kikkererwtenspread uit het Midden-Oosten in de schappen gelegd.

Nu is daar een nieuw smaak bijgekomen: hummus met chocolade. Een bakje van 200 gram kost 2,50 euro bij de grootste supermarktketen van Nederland.

“Niet alleen lekker bij de borrel, maar ook heerlijk als vervanger van de chocoladepasta’s voor het ontbijt en lunch of als dessert/ high tea. Of in combinatie met brood of een cracker of op croissantje”, schrijft Albert Heijn op de website.

De grootgrutter heeft bij de verpakking een boekje gedaan met receptideeën.

De reacties op sociale media zijn verdeeld. "Seriously??? Ga je mond spoelen! Chocolademousse is oké", reageert Ireen Haring via Twitter. Richard Steenvoorden dacht eerst dat hij een bericht van De Speld las. "Oh, dit is niet De Speld", constateert hij droogjes.

In de besloten Facebookgroep Vegan Nederland zijn de mensen die het geproefd hebben over het algemeen positief. Wel merken sommige leden op dat het niet echt naar hummus smaakt, maar meer lijkt op chocopasta.

Zoete hummus is foodtrend

Zoete hummus als toetje is een voedseltrend die op steeds meer plekken opduikt. Zo ontwikkelde het Amerikaanse bedrijf Delighted By Hummus al smaken met chocolade, munt en vanille.

Hummus bestaat in de simpelste vorm uit gepureerde kikkererwten, tahin (sesamzaadpasta), olijfolie, knoflook en enkele kruiden. Maar je kunt er dus ook allerlei andere dingen door doen, zoals pompoen, gegrilde groenten, rode biet... en chocolade.

"Het is vegetarisch, heeft veel smaak en peulvruchten zijn duurzaam om te verbouwen", zei culinair journalist Onno Kleyn eerder tegen Business Insider over de kikkererwtenspread. "Bovendien is het walgelijk gezond."

Geldt dat ook voor de choco-hummus?

Voedingswaarde van choco-hummus

Een blik op de verpakking leert dat de chocoladehummus van Albert Heijn een stuk minder calorieën bevat dat de naturel-versie die AH verkoopt. In 100 gram choco-hummus zit 190 kcal, terwijl hummus naturel 280 kcal bevat.

Qua voedingswaarde valt op dat de choco-hummus bijna 20 keer zoveel suikers bevat. Daar staat tegenover dat het aantal gram vet bijna drie keer lager is, al zitten er wel meer ongezonde verzadigde vetten in.

 

Toch gaat er niks boven zelfgemaakte hummus, dat slechts 175 kcal bevat. En het is ook nog eens supersimpel om te maken.

Overigens is het ook makkelijk om zelf chocoladehummus te maken. Voeg gewoon wat cacaopoeder toe aan de gepureerde kikkererwten, plus een zoetmiddel naar keuze. Dat kan bijvoorbeeld agavesiroop, ahornsiroop of dadel zijn.

Benieuwd hoe gezond hummus is? Lees dan dit artikel over wat er allemaal in zit.

 

LEES OOK: Koffie schenken in een avocado: is dit de nieuwste hipsterrage?