Nederland heeft nu 160.000 huizen tekort. Dat aantal loopt op naar 290.000 in het jaar 2020. Dat komt omdat het aantal huishoudens jaarlijks groeit terwijl het aantal nieuwe huizen achterblijft.

Dat blijkt uit een nieuwe prognose van onderzoeksbureau ABf. Dat bedrijf onderzoekt tweejaarlijks de markt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Burgers en onroerendgoedpartijen vangen dat tekort op met bijvoorbeeld het splitsen van woningen of het bewoonbaar maken van andere gebouwen dan woningen. Of kinderen blijven langer bij hun ouders wonen. “Maar op een enig moment is de rek eruit en dat ontstaat er woningnood zoals in de jaren vijftig”, zegt ABf-directielid Co Poulus in Het Financieele Dagblad.

Jaarlijks verdwijnen zo’n 15.000 woningen uit het huizenaanbod doordat ze gesloopt worden. Tegelijkertijd neemt het aantal huishoudens in Nederland jaarlijks met 60.000 toe, maar het aantal nieuwe huizen is gezakt van 80.000 tot onder de 60.000 stuks per jaar. Dus jaarlijks loopt het tekort op.

Wat doet gebrek nieuwbouw met huizenmarkt?

Onderzoekers spreken elkaar tegen wat het tekort betekent voor de huizenmarkt. Directeur Poulus van onderzoeksbureau ABf denkt dat huizenprijzen eerst moeten zakken vóór de vraag aantrekt. Gemeenten moeten hun grondprijzen verlagen en bouwers hun kosten. Pas dan komen potentiële kopers weer in de markt.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) hoopt er op dat als de huizenprijzen stabiliseren, de productie van nieuwe huizen weer op gang komt: gemeenten en bouwers durven dan weer nieuwe projecten te starten. Maar voor het zover is, ben je jaren verder. In de tussentijd zullen de prijzen van de bestaande huizen stijgen, zo verwacht het EIB.

Vast staat wel dat zo'n langjarige prognose met een tekort van 290.000 woningen nooit uit komt, zo is de ervaring. Als de vraag echt oploopt, zullen marktpartijen reageren: hetzij met nieuwe woningen, hetzij met renovatie van bestaande woningen of ombouw van kantoren of andere panden.

Wat denk jj? Doe mee aan de poll

Lees ook:

Claim huiseigenaren: windmolens doen waarde huizen dalen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl