De prijsdaling is de grootste sinds de prijzen worden bijgehouden in 1995. De onderzoekers schrijven de scherpe prijsdaling toe aan de verandering van de hypotheekregels per 1 januari. ,,Kopers hebben mogelijk eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude hypotheekregels. Dit zorgde eind vorig jaar voor een grotere vraag naar koopwoningen, wat leidde tot een toename van het aantal transacties”, aldus het CBS.

De huizenprijzen liggen nu op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19 procent.

Leencapaciteit gedaald

Eerder deze week werd al bekend dat de verkoop van woningen in januari in elkaar was gezakt. In totaal wisselden 6260 woningen van eigenaar, een daling van liefst 63,9 procent ten opzichte van de voorgaande maand.

Volgens de Vereniging Eigen Huis staan de huizenprijzen vooral onder druk omdat kopers een stuk minder kunnen lenen, als gevolg van de aangescherpte hypotheekregels. ,,De leencapaciteit is daardoor 7 tot 9 procent gedaald. Wij krijgen nu heel veel vragen of het wel verstandig is om een huis te kopen”, zegt Hans André de la Porte van de vereniging. Hij vreest dat de bodem voor de woningmarkt voorlopig nog niet is bereikt. ,,Dit gaat nog wel een tijdje door. Het consumentenvertrouwen is op het laagste niveau ooit.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl